ciasto migdałowe z morelami i malinami. bez mąki
 
 
foremka o śr. 22 cm lub trochę większa, ale nada się też keksówka lub kwadratowe naczynko.
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g migdałów (całych, nieblanszowanych)
  • 3 jajka *
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże łyżki miodu (lub trochę więcej)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • trochę soku z cytryny
  • owoce: np kilka moreli i garść malin
  • garść płatków migdałów (opcjonalnie)
  • trochę cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie
  1. Płatki zmielić z migdałami jak najdrobniej. Dodać sodę, szczyptę soli.
  2. Jajka wymieszać z jogurtem, miodem i sokiem z cytryny. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.*
  3. Ciasto przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Na górze ułożyć pokrojone owoce. Opcjonalnie posypać płatkami migdałów.
  4. Piec w 180C przez około 35 minut (będzie to zależało od piekarnika i foremki), aż będzie ładnie przyrumienione. Można posypać cukrem pudrem, żeby ładniej wyglądało.
Uwagi
*Jajka można rozdzielić i ubić białka. Po czym żółtka wymieszać z mokrymi składnikami, a białka delikatnie połączyć z masą. Ciasto wyjdzie lżejsze i bardziej wyrośnięte. Dzięki Elżbieta!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciasto-migdalowe-z-morelami-przepis/