foremka o śr. 22 cm lub trochę większa, ale nada się też keksówka lub kwadratowe naczynko.
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
150 g płatków owsianych
100 g migdałów (całych, nieblanszowanych)
3 jajka *
250 g jogurtu naturalnego
2 duże łyżki miodu (lub trochę więcej)
½ łyżeczki sody oczyszczonej
trochę soku z cytryny
owoce: np kilka moreli i garść malin
garść płatków migdałów (opcjonalnie)
trochę cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie
Płatki zmielić z migdałami jak najdrobniej. Dodać sodę, szczyptę soli.
Jajka wymieszać z jogurtem, miodem i sokiem z cytryny. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.*
Ciasto przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Na górze ułożyć pokrojone owoce. Opcjonalnie posypać płatkami migdałów.
Piec w 180C przez około 35 minut (będzie to zależało od piekarnika i foremki), aż będzie ładnie przyrumienione. Można posypać cukrem pudrem, żeby ładniej wyglądało.
Uwagi
*Jajka można rozdzielić i ubić białka. Po czym żółtka wymieszać z mokrymi składnikami, a białka delikatnie połączyć z masą. Ciasto wyjdzie lżejsze i bardziej wyrośnięte. Dzięki Elżbieta!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciasto-migdalowe-z-morelami-przepis/