owoce pod kruszonką owsiano-kokosową, czyli moje ulubione crumble
 
 
na foremkę kwadratową 22x22cm lub okrągłą ok. 25cm, ale może być trochę mniejsza
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • owoce, np:
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka wiśni
  • 1 duża dojrzała brzoskwinia
  • 1 szklanka płatków owsianych (zwyczajnych)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ⅓ szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • trochę soku z cytryny
  • garść migdałów całych i garść płatków migdałów (można pominąć)
  • opcjonalnie: trochę cukru do posypania owoców
Przygotowanie
  1. Owoce ułożyć w naczyniu. Można trochę posypać cukrem.
  2. Połowę płatków trochę zmielić. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Kruszonkę ułożyć na owocach, można delikatnie docisnąć. Piec w 180C przez około pół godziny, albo aż kruszonka będzie przypieczona.
  3. Podawać na zimno lub ciepło np. z dodatkiem jogurtu lub lodów.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/owoce-pod-kruszonka-przepis/