owoce pod kruszonką owsiano-kokosową, czyli moje ulubione crumble
na foremkę kwadratową 22x22cm lub okrągłą ok. 25cm, ale może być trochę mniejsza
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
owoce, np:
1 szklanka malin
1 szklanka wiśni
1 duża dojrzała brzoskwinia
1 szklanka płatków owsianych (zwyczajnych)
½ szklanki wiórków kokosowych
⅓ szklanki oleju kokosowego
2 łyżki miodu
trochę soku z cytryny
garść migdałów całych i garść płatków migdałów (można pominąć)
opcjonalnie: trochę cukru do posypania owoców
Przygotowanie
Owoce ułożyć w naczyniu. Można trochę posypać cukrem.
Połowę płatków trochę zmielić. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Kruszonkę ułożyć na owocach, można delikatnie docisnąć. Piec w 180C przez około pół godziny, albo aż kruszonka będzie przypieczona.
Podawać na zimno lub ciepło np. z dodatkiem jogurtu lub lodów.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/owoce-pod-kruszonka-przepis/