dorsz w pomidorach a la putanesca
 
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • filet z dorsza, ok 300g*
  • ok. 700 g pomidorów, może być trochę mniej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwek
  • 1-1,5 łyżki kaparów
  • pietruszka do podania, opcjonalnie
Przygotowanie
  1. Pomidory sparzyć i obrać. Drobno posiekać.
  2. Czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwię. Dodać pomidory i dusić na dość dużym ogniu (żeby było szybciej), aż pomidory zaczną mięknąć. Dodać oliwki (można przekroić) i kapary i gotować jeszcze kilka minut. Zmniejszyć ogień i ew. trochę posolić.
  3. Dorsza opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie posolić. Dodać do gorącego sosu (dobrze jest nim obtoczyć rybę), przykryć pokrywką i gotować, aż ryba będzie gotowa. To będzie zależeć od wielkości, trzeba sprawdzić widelcem, 5-10 minut. Chcemy, żeby ryba się ścięła, jak będzie gotowana za długo, zrobi się twarda.
  4. Podawać z dowolnymi dodatkami i opcjonalnie posypać pietruszką.
Uwagi
*Sosu wychodzi dość dużo, więc można dać więcej dorsza
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/dorsz-w-pomidorach-a-la-puttanesca/