kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli takie prawie ratatouille
na 3-4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1 szklanka kaszy gryczanej*
400 l wody lub delikatnego bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mały bakłażan
1 cukinia lub 2 mniejsze
1 bardzo duży, słodki pomidor
½ łyżeczki tymianku
sól do smaku
pietruszka i bazylia do podania
Przygotowanie
Bakłażana pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni. W miarę możliwości nieco go przyrumienić. Posolić i przełożyć do miski.
Cukinię pokroić i podsmażyć na oliwie, chwilę, aby delikatnie się przyrumieniła, ale wciąż była twarda. Przełożyć do drugiego naczynia.
Cebulę obrać i pokroić, czosnek posiekać. Cebulę podsmaży z odrobiną oliwy, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę, dodać kaszę i ją trochę uprażyć. Dodać bakłażana, tymianek, trochę soli, płyn, zamieszać, przykryć pokrywką i zostawić na średnim ogniu. Raz na jakiś czas zamieszać.
Pomidora sparzyć i obrać, drobno pokroić i dodać do kaszy, gdy ta wchłonie już większość płynu. Dodać też cukinię. Gotować kilka minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować jeszcze kilka minut, aż kasza będzie preferowanej konsystencji. Dosolić do smaku.
Posypać pokrojoną pietruszką i bazylią.
Uwagi
*ja używam nieprażoną, bo prażona we Francji momentalnie się rozgotowuje. Można dodać więcej pomidora, paprykę, jak kto lubi.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kaszotto-z-baklazanem-pomidorami-przepis/