kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli takie prawie ratatouille
 
 
na 3-4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 szklanka kaszy gryczanej*
  • 400 l wody lub delikatnego bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia lub 2 mniejsze
  • 1 bardzo duży, słodki pomidor
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól do smaku
  • pietruszka i bazylia do podania
Przygotowanie
  1. Bakłażana pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni. W miarę możliwości nieco go przyrumienić. Posolić i przełożyć do miski.
  2. Cukinię pokroić i podsmażyć na oliwie, chwilę, aby delikatnie się przyrumieniła, ale wciąż była twarda. Przełożyć do drugiego naczynia.
  3. Cebulę obrać i pokroić, czosnek posiekać. Cebulę podsmaży z odrobiną oliwy, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę, dodać kaszę i ją trochę uprażyć. Dodać bakłażana, tymianek, trochę soli, płyn, zamieszać, przykryć pokrywką i zostawić na średnim ogniu. Raz na jakiś czas zamieszać.
  4. Pomidora sparzyć i obrać, drobno pokroić i dodać do kaszy, gdy ta wchłonie już większość płynu. Dodać też cukinię. Gotować kilka minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować jeszcze kilka minut, aż kasza będzie preferowanej konsystencji. Dosolić do smaku.
  5. Posypać pokrojoną pietruszką i bazylią.
Uwagi
*ja używam nieprażoną, bo prażona we Francji momentalnie się rozgotowuje.
Można dodać więcej pomidora, paprykę, jak kto lubi.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kaszotto-z-baklazanem-pomidorami-przepis/