ciastka z figami (z mąki orkiszowej z płatkami owsianymi, prawie bez cukru)
 
 
na ok. 18 ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¾ szklanki płatków owsianych (80g)
  • 1 duża szklanka mąki orkiszowej (150g) typu 700 *
  • 120g zimnego masła
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 zimne jajko
  • szczypta soli
  • ok. 600g fig (część można zastąpić śliwkami)
  • opcjonalnie 1 łyżka miodu
Przygotowanie
  1. Przygotować nadzienie: figi umyć, odkroić stwardniałe łodygi, pokroić i gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieją (na koniec można zwiększyć ogień). Można dodać trochę wanilii, skórki z pomarańczy czy cytryny, soku z pomarańczy. Część fig można zastąpić śliwkami (tak zrobiłam za pierwszym razem). Jeśli figi są za mało słodkie można dodać trochę miodu. Dobrze schłodzić.
  2. Ciast: płatki owsiane zmielić na mąkę, wymieszać z mąką, solą, cukrem. Dodać zimne, drobno pokrojone masło i wetrzeć palcami, aż będzie wyglądać, jak bułka tarta (można to zrobić malakserem). Dodać jajko i delikatnie wyrobić ciasto. Podsypać mąką, gdyby się za bardzo kleiło. Wstawić do lodówki, aż stwardnieje, na ok. 30-40 minut.
  3. Ciasto przekroić na pół, dobrze podsypać mąką, delikatnie wyrobić i uformować rulon. Rozwałkować i uformować pasek ok. 8 cm. Rozłożyć nadzienie (łyżką lub rękawem cukierniczym) i zawinąć, sklejając brzegi. Rulon odwrócić szwem do dołu. Można go przełożyć na papier do pieczenia, co ułatwi jego przenoszenie. Jeśli ciasto zdążyło zmięknąć, można na trochę wstawić do lodówki.
  4. Pokroić cienkim i ostrym nożem na 5cm kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20-25 minut w 180C, aż będą zarumienione. Dobrze ostudzić przed jedzeniem. UWAGA: dżem jest bardzo gorący i można się oparzyć!
Uwagi
* jeśli macie mąkę razową, można wymieszać na pół z pszenna białą
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciastka-z-figami-przepis/