ciastka z figami (z mąki orkiszowej z płatkami owsianymi, prawie bez cukru)
na ok. 18 ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
¾ szklanki płatków owsianych (80g)
1 duża szklanka mąki orkiszowej (150g) typu 700 *
120g zimnego masła
1 łyżka drobnego cukru
1 zimne jajko
szczypta soli
ok. 600g fig (część można zastąpić śliwkami)
opcjonalnie 1 łyżka miodu
Przygotowanie
Przygotować nadzienie: figi umyć, odkroić stwardniałe łodygi, pokroić i gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieją (na koniec można zwiększyć ogień). Można dodać trochę wanilii, skórki z pomarańczy czy cytryny, soku z pomarańczy. Część fig można zastąpić śliwkami (tak zrobiłam za pierwszym razem). Jeśli figi są za mało słodkie można dodać trochę miodu. Dobrze schłodzić.
Ciast: płatki owsiane zmielić na mąkę, wymieszać z mąką, solą, cukrem. Dodać zimne, drobno pokrojone masło i wetrzeć palcami, aż będzie wyglądać, jak bułka tarta (można to zrobić malakserem). Dodać jajko i delikatnie wyrobić ciasto. Podsypać mąką, gdyby się za bardzo kleiło. Wstawić do lodówki, aż stwardnieje, na ok. 30-40 minut.
Ciasto przekroić na pół, dobrze podsypać mąką, delikatnie wyrobić i uformować rulon. Rozwałkować i uformować pasek ok. 8 cm. Rozłożyć nadzienie (łyżką lub rękawem cukierniczym) i zawinąć, sklejając brzegi. Rulon odwrócić szwem do dołu. Można go przełożyć na papier do pieczenia, co ułatwi jego przenoszenie. Jeśli ciasto zdążyło zmięknąć, można na trochę wstawić do lodówki.
Pokroić cienkim i ostrym nożem na 5cm kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20-25 minut w 180C, aż będą zarumienione. Dobrze ostudzić przed jedzeniem. UWAGA: dżem jest bardzo gorący i można się oparzyć!
Uwagi
* jeśli macie mąkę razową, można wymieszać na pół z pszenna białą
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciastka-z-figami-przepis/