Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
500 g batatów (2 małe)
400 g buraków (2 nieduże)
150 g jabłka (1 średnie) + więcej do podania
1 cebula
½ szklanki kaszy jaglanej (surowej)*
1 l delikatnego bulionu, lub bulion na pół z wodą
łyżka startego imbiru
½ łyżeczki startej świeżej kurkumy (lub ⅓ łyżeczki suszonej)
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie trochę pieprzu cayenne lub chili
oliwa z oliwek
1 pomarańcz
do podania: jabłko, uprażone pestki, feta
Przygotowanie
Bataty i buraki dobrze umyć, ponakłuwać widelcem i piec w 180st. do miękkości. Małe bataty niecałą godzinę, buraki trochę ponad godzinę. Ostudzić, obrać i pokroić.
Kaszę jaglaną dobrze opłukać pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem.
Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, imbir i kurkumę i smażyć jeszcze chwilę.
Obrać jabłko, pokroić w kostkę i dodać do cebuli wraz z kaszą jaglaną. Chwilę dusić, dodać bulion, gotować, aż kasza zmięknie. Dodać upieczone warzywa, trochę soli i chwilę pogotować, następnie wszystko zmielić na gładki krem*. Dodać sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i trochę pieprzu. W razie potrzeby dodać trochę wody i dosolić do smaku.
Podawać z pokrojonym w kostkę jabłkiem, uprażonymi pestkami i pokruszoną fetą.
Uwagi
Najbardziej dominujące w smaku są tu buraki, można zmniejszyć ich ilość, zwiększając ilość batatów. *Zupa wychodzi dość gęsta, można pominąć kaszę jaglaną, zmniejszyć jej ilość lub dodać więcej płynu, jak zupa ma być bardziej rzadka.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/krem-z-batatow-burakow-przepis/