tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami
 
 
na 2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 udka z kurczaka (albo pół kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki)
  • 2-3 ziemniaki
  • pół kiszonej cytryny (lub kilka plasterków świeżej)
  • kawałek imbiru
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • ¾ łyżeczki kolendry mielonej
  • ⅓ łyżeczki kurkumy mielonej
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • 2 laski cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego)
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta płatków chili lub kawałek papryczki chili
  • 1,5 łyżki oliwek
  • 1 pomidor (lub 2 małe)
  • oliwa z oliwek
  • do podania: sałatka i kuskus (opcjonalnie, ale jest pyszny do sosu) lub pieczonymi paprykami
Przygotowanie
  1. Tagine postawić na gazie (płycie) na małym ogniu.
  2. Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojony imbir i kurczaka.
  3. Kumin, kolendrę, kurkumę, szafran i dużą szczyptę soli wymieszać z 3 łyżkami oliwy i wylać na kurczaka.
  4. Kiszoną cytrynę opłukać i odkroić słony miąższ, pozostawiając skórkę. Przekroić na mniejsze kawałki.
  5. Dodać oliwki, cytrynę, obranego i pokrojonego pomidora, lekko wymieszać, przykryć i gotować z pół godziny pod przykryciem na małym ogniu. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki (można je ułożyć na dole naczynia), dosolić do smaku i gotować kolejną godzinę, albo aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Podawać z kuskusem (opcjonalnie) i sałatką.
  6. Przykładowa sałatka: kawałek ogórka, cebuli i 1 pomidor drobno pokroić, dodać pietruszki, natki kolendry, oliwy i trochę soli i wymieszać.
  7. Kuskus: na 2-3 osoby szklankę kuskusu zalać szklanką wody, odrobiną oliwy i soli. Zamieszać i odstawić do napęcznienia.
Uwagi
Zamiast tagina można użyć grubą patelnię z pokrywką, albo upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (160C).
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tagine-z-kurczaka-z-cytrynami-przepis/