Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
2 udka z kurczaka (albo pół kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki)
2-3 ziemniaki
pół kiszonej cytryny (lub kilka plasterków świeżej)
kawałek imbiru
1 cebula
1 łyżeczka kuminu mielonego
¾ łyżeczki kolendry mielonej
⅓ łyżeczki kurkumy mielonej
szczypta szafranu (opcjonalnie)
2 laski cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego)
duża szczypta soli
duża szczypta płatków chili lub kawałek papryczki chili
1,5 łyżki oliwek
1 pomidor (lub 2 małe)
oliwa z oliwek
do podania: sałatka i kuskus (opcjonalnie, ale jest pyszny do sosu) lub pieczonymi paprykami
Przygotowanie
Tagine postawić na gazie (płycie) na małym ogniu.
Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojony imbir i kurczaka.
Kumin, kolendrę, kurkumę, szafran i dużą szczyptę soli wymieszać z 3 łyżkami oliwy i wylać na kurczaka.
Kiszoną cytrynę opłukać i odkroić słony miąższ, pozostawiając skórkę. Przekroić na mniejsze kawałki.
Dodać oliwki, cytrynę, obranego i pokrojonego pomidora, lekko wymieszać, przykryć i gotować z pół godziny pod przykryciem na małym ogniu. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki (można je ułożyć na dole naczynia), dosolić do smaku i gotować kolejną godzinę, albo aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Podawać z kuskusem (opcjonalnie) i sałatką.
Przykładowa sałatka: kawałek ogórka, cebuli i 1 pomidor drobno pokroić, dodać pietruszki, natki kolendry, oliwy i trochę soli i wymieszać.
Kuskus: na 2-3 osoby szklankę kuskusu zalać szklanką wody, odrobiną oliwy i soli. Zamieszać i odstawić do napęcznienia.
Uwagi
Zamiast tagina można użyć grubą patelnię z pokrywką, albo upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (160C).
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tagine-z-kurczaka-z-cytrynami-przepis/