chlebek dyniowy z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. bez mąki i prawie bez cukru
 
 
keksówka ok. 11x28cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 szklanki płatków owsianych (220 g)
  • 50g migdałów i 50g orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki sody i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka purée z dynii (270g)
  • 3 jaja
  • 60g masła (lub oleju kokosowego)
  • ¼ szklanki miodu lub syropu klonowego (80g)
  • 2 łyżki cukru (można pominąć)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich (lub rodzynki, żurawina, ulubione orzechy)
  • biała lub gorzka czekolada na polewę lub inna ulubiona polewa, wg uznania
Przygotowanie
  1. Płatki zmielić na mąkę z orzechami i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.
  2. Masło rozpuścić, purée z dyni jeśli bardzo gęste (np. z hokkaido) rozcieńczyć odrobinę wodą. Wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami i dodać suche i zamieszać. Dodać pokrojone orzechy lub inne dodatki. Przełożyć do keksówki (można ją trochę posmarować masłem).
  3. Piec w 180C przez ok. 45 minut, albo aż w domu unosi się zapach świąt Bożego Narodzenia, a włożony patyk wychodzi czysty.
  4. Wyjąć z foremki i ostudzić.
  5. Na koniec (opcjonalnie): polać rozpuszczoną białą czekoladą, gorzką lub zrobić polewę z serka jak do ciasta marchewkowego.
Uwagi
Puree z dyni: dynię upiec (180stC) do miękkości i zmielić. Hokkaido można ze skórką, choć jest wtedy gęstsze. Można je trochę rozcieńczyć wodą.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/chlebek-dyniowy-przepis/