chlebek dyniowy z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. bez mąki i prawie bez cukru
keksówka ok. 11x28cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
2 szklanki płatków owsianych (220 g)
50g migdałów i 50g orzechów włoskich
½ łyżeczki sody i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 szklanka purée z dynii (270g)
3 jaja
60g masła (lub oleju kokosowego)
¼ szklanki miodu lub syropu klonowego (80g)
2 łyżki cukru (można pominąć)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich (lub rodzynki, żurawina, ulubione orzechy)
biała lub gorzka czekolada na polewę lub inna ulubiona polewa, wg uznania
Przygotowanie
Płatki zmielić na mąkę z orzechami i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.
Masło rozpuścić, purée z dyni jeśli bardzo gęste (np. z hokkaido) rozcieńczyć odrobinę wodą. Wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami i dodać suche i zamieszać. Dodać pokrojone orzechy lub inne dodatki. Przełożyć do keksówki (można ją trochę posmarować masłem).
Piec w 180C przez ok. 45 minut, albo aż w domu unosi się zapach świąt Bożego Narodzenia, a włożony patyk wychodzi czysty.
Wyjąć z foremki i ostudzić.
Na koniec (opcjonalnie): polać rozpuszczoną białą czekoladą, gorzką lub zrobić polewę z serka jak do ciasta marchewkowego.
Uwagi
Puree z dyni: dynię upiec (180stC) do miękkości i zmielić. Hokkaido można ze skórką, choć jest wtedy gęstsze. Można je trochę rozcieńczyć wodą.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/chlebek-dyniowy-przepis/