curry z batata, pomidorów, szpinaku i ciecierzycy
 
 
na 4 większe porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1,5 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka świeżej startej kurkumy (lub ½ suszonej, mielonej)
  • ⅓ łyżeczki mielonego kardamonu lub kilka nasionek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 kg słodkich pomidorów lub 2 puszki
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ⅓ suchej, surowej)
  • 1 batat
  • 2 duże garści szpinaku
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: trochę mleka kokosowego lub smietany
  • do podania: jogurt, ryż, kolendra, chlebki naan
Przygotowanie
  1. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić i chwilę pogotować w garnku, aż zaczną się rozpadać.
  2. Ciecierzycę, jeśli jest surowa, namoczyć przez noc, ewentualnie co najmniej z 5 godzin, odcedzić, zalać dużą ilością wody i gotować do miękkości. Około 20-30 minut. Odcedzić.
  3. Obrać i pokroić cebulę. Chwilę smażyć na tłuszczu, następnie dodać posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Smażyć jeszcze kilka minut.
  4. Batata wyszorować, opcjonalnie obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i zalać 1,5 szklanki wody. Gotować, aż batat odrobinę zmięknie. Dodać pomidory, ciecierzycę, ½-1 łyżeczkę soli i gotować z 5-10 minut. Jeśli pomidory były mało słodkie, można dodać trochę cukru. Doprawić do smaku, opcjonalnie podlać wodą lub dodać trochę mleka kokosowego albo śmietany. Dodać szpinak i gotować jeszcze chwilkę.
  5. Podawać z chlebkami, ryżem, jogurtem naturalnym posypane kolendrą. Link do przepisu na chlebki powyżej.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/curry-z-batata-pomidorow-przepis/