pancakes z masłem orzechowym
 
 
na 9-10 placków
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 nieduże jajka
  • ½ szklanki płatków owsianych (55g)
  • ok. ⅓ szklanki masła orzechowego (100g)*
  • 150g jogurtu naturalnego
  • ⅓ łyżeczki sody
  • trochę soku z cytryny
  • ½-1 łyżki miodu
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, gdyby było za gęste dodać trochę więcej jogurtu czy wody. Gdyby było za wodniste odstawić na parę minut.
  2. Rozgrzać grubą, nieprzywierającą patelnię: tak na ⅔.
  3. Pierwszego mniejszego placka robię zawsze na próbę: mogę zobaczyć jak się rozgrzała patelnia i czy smak samego placka mi odpowiada, czy nie trzeba np. dosłodzić.
  4. Ciasto wylać łyżką na patelnię i odwrócić, gdy zaczną się pojawiać małe bąbelki. Piec chwilę na drugiej stronie, aż placki ładnie wyrosną. Nie piec za długo, bo wyjdą suche.
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami: np konfiturą truskawkową, masłem orzechowym, jogurtem lub z masłem i syropem klonowym.
Uwagi
*masło orzechowe może być domowe z dowolnych orzechów (przepis powyżej) lub kupne np. z orzeszków ziemnych. Tylko uwaga na skład: żeby było 100% z niesmażonych, niesolonych orzeszków bez dodatków (np. oleju palmowego). Złej jakości masło orzechowe może powodować powstawanie gazów! :)
Jak ktoś lubi smak banana w plackach, można dodać jednego niedużego i zmielić razem z reszta składników.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/pancakes-maslem-orzechowym/