zielony hummus ze szpinakiem, kolendrą i pietruszką.
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub niecałe pół surowej)
3-4 duże łyżki tahiny
3-4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 duże garści młodego szpinaku
duża garść kolendry
garść pietruszki
sok z jednej cytryny(ok. 60 ml, do, smaku, dodawać stopniowo)
1-2 łyżeczki syropu klonowego (lub miodu) opcjonalnie
trochę soli do smaku
Przygotowanie
Ciecierzyca jeśli surowa, namoczyć przez noc, albo co najmniej 5 godzin i ugotować do miękkości.
Żeby pasta była bardziej gładka, ciecierzycę można obrać, ale ja tego nie robię.
Czosnek obrać i posiekać.
Do naczynia dodać tahinę, oliwę, część soku z cytryny, kolendrę, pietruszkę, czosnek i zmielić przy pomocy blendera.
Szpinak przelać wrzątkiem, następnie lodowatą wodą i odcisnąć. Dodać do pasty i dokładnie zmielić.
Na końcu dodać ciecierzycę i dokładnie zmielić na gładką pastę. W razie potrzeby dodać więcej tahiny/wody/soku z cytryny. Dosolić do smaku i opcjonalnie dodać trochę syropu klonowego.
Pasta smakuje najlepiej jak trochę postoi, np. z godzinę, aby smaki się przegryzły.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/zielony-hummus-ze-szpinakiem/