zielony hummus ze szpinakiem, kolendrą i pietruszką.
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub niecałe pół surowej)
  • 3-4 duże łyżki tahiny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże garści młodego szpinaku
  • duża garść kolendry
  • garść pietruszki
  • sok z jednej cytryny(ok. 60 ml, do, smaku, dodawać stopniowo)
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego (lub miodu) opcjonalnie
  • trochę soli do smaku
Przygotowanie
  1. Ciecierzyca jeśli surowa, namoczyć przez noc, albo co najmniej 5 godzin i ugotować do miękkości.
  2. Żeby pasta była bardziej gładka, ciecierzycę można obrać, ale ja tego nie robię.
  3. Czosnek obrać i posiekać.
  4. Do naczynia dodać tahinę, oliwę, część soku z cytryny, kolendrę, pietruszkę, czosnek i zmielić przy pomocy blendera.
  5. Szpinak przelać wrzątkiem, następnie lodowatą wodą i odcisnąć. Dodać do pasty i dokładnie zmielić.
  6. Na końcu dodać ciecierzycę i dokładnie zmielić na gładką pastę. W razie potrzeby dodać więcej tahiny/wody/soku z cytryny. Dosolić do smaku i opcjonalnie dodać trochę syropu klonowego.
  7. Pasta smakuje najlepiej jak trochę postoi, np. z godzinę, aby smaki się przegryzły.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/zielony-hummus-ze-szpinakiem/