złota owsianka z kurkumą, imbirem, miodem i mandarynką
 
 
na 1 dużą porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¼ łyżeczki kurkumy (najlepiej świeżej, startej)
  • ¼ łyżeczki imbiru (świeżego, startego)
  • sok z 1 mandarynki
  • trochę startej skórki z cytryny (lub mandarynki)
  • ½ łyżki oleju kokosowego lub ze 2 łyżki wiórków kokosowych
  • niecała łyżka miodu (lub wg uznania)
  • ½-3/4 szklanki płatków owsianych zwyczajnych
  • ½-3/4 mleka (krowiego lub roślinnego)*
  • szczypta pieprzu
  • do podania: 2 plastry ananasa (świeżego lub z puszki), garść migdałów, łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki wymieszać w słoiku i wstawić na noc do lodówki. Rano zawartość słoika przełożyć do miseczki, dodać odrobinę gorącej wody lub mleka.
  2. Z podanych składników można też przygotować owsiankę tradycyjnie w garnku, trzeba tylko trochę zmniejszyć ilość płatków. Choć nocna jest dużo bardziej pożywna.
  3. Przykładowe podanie: z grillowanym ananasem, migdałami i wiórkami kokosowymi.
  4. Grillowany ananas: ananasa piec na średnio rozgrzanej patelni do grillowania, po kilka minut z każdej strony. Chwilę przed tym, jak ananas będzie gotowy, można dodać trochę masła. Opcjonalnie można przyrumienić na zwykłej patelni z odrobina masła.
Uwagi
*mleko roślinne można rozcieńczy wodą
Wszystkie ilości są na "oko", zależy od preferencji i jakości zastosowanych składników. Najlepiej doprawiać do smaku.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/zlota-owsianka-z-kurkuma-przepis/