złota owsianka z kurkumą, imbirem, miodem i mandarynką
na 1 dużą porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
¼ łyżeczki kurkumy (najlepiej świeżej, startej)
¼ łyżeczki imbiru (świeżego, startego)
sok z 1 mandarynki
trochę startej skórki z cytryny (lub mandarynki)
½ łyżki oleju kokosowego lub ze 2 łyżki wiórków kokosowych
niecała łyżka miodu (lub wg uznania)
½-3/4 szklanki płatków owsianych zwyczajnych
½-3/4 mleka (krowiego lub roślinnego)*
szczypta pieprzu
do podania: 2 plastry ananasa (świeżego lub z puszki), garść migdałów, łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszać w słoiku i wstawić na noc do lodówki. Rano zawartość słoika przełożyć do miseczki, dodać odrobinę gorącej wody lub mleka.
Z podanych składników można też przygotować owsiankę tradycyjnie w garnku, trzeba tylko trochę zmniejszyć ilość płatków. Choć nocna jest dużo bardziej pożywna.
Przykładowe podanie: z grillowanym ananasem, migdałami i wiórkami kokosowymi.
Grillowany ananas: ananasa piec na średnio rozgrzanej patelni do grillowania, po kilka minut z każdej strony. Chwilę przed tym, jak ananas będzie gotowy, można dodać trochę masła. Opcjonalnie można przyrumienić na zwykłej patelni z odrobina masła.
Uwagi
*mleko roślinne można rozcieńczy wodą Wszystkie ilości są na "oko", zależy od preferencji i jakości zastosowanych składników. Najlepiej doprawiać do smaku.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/zlota-owsianka-z-kurkuma-przepis/