zupa na rozgrzanie z soczewicą, batatami i szpinakiem
- 1 por
- ½ szklanki zielonej soczewicy
- 1 średni batat (400 g)
- 3 ziemniaki (350 g)
- puszka pomidorów (400 g)
- duża garść szpinaku (lub 2)
- 1 litr wody
- tymianek, pieprz cayenne, sól
- Pora umyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oliwy z masłem. Dodać opłukaną soczewicę, chwile smażyć. Dodać litr wody i trochę soli oraz tymianku.
- Batata oraz ziemniaki obrać i pokroić, ziemniaka w drobniejszą kostkę.
- Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować z 10 minut. Dodać ziemniaki, batata i gotować kolejne 15 minut, albo aż ziemniaki zaczną mięknąć.
- Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem i gotować kolejne 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem cayenne i dodać szpinak i gotować jeszcze chwilę.
- Podawać z parmezanem i opcjonalnie ze śmietaną.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/zupa-na-rozgrzanie-z-soczewica-batatem/
3.5.3229