zupa na rozgrzanie z soczewicą, batatami i szpinakiem
 
 
na 4-6 porcji
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 por
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • 1 średni batat (400 g)
  • 3 ziemniaki (350 g)
  • puszka pomidorów (400 g)
  • duża garść szpinaku (lub 2)
  • 1 litr wody
  • tymianek, pieprz cayenne, sól
Przygotowanie
  1. Pora umyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oliwy z masłem. Dodać opłukaną soczewicę, chwile smażyć. Dodać litr wody i trochę soli oraz tymianku.
  2. Batata oraz ziemniaki obrać i pokroić, ziemniaka w drobniejszą kostkę.
  3. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować z 10 minut. Dodać ziemniaki, batata i gotować kolejne 15 minut, albo aż ziemniaki zaczną mięknąć.
  4. Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem i gotować kolejne 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem cayenne i dodać szpinak i gotować jeszcze chwilę.
  5. Podawać z parmezanem i opcjonalnie ze śmietaną.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/zupa-na-rozgrzanie-z-soczewica-batatem/