minestrone z pieczonymi warzywami, orkiszem i skórką cytrynową
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ kubka orkiszu (całego ziarna)
  • 3 marchewki
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 cebulka (ja dałam czerwoną)
  • 1 mały burak
  • 2 ząbki czosnku
  • 500ml delikatnego bulionu, lub bulion na pół z wodą
  • łyżeczka skórki z kiszonej cytryny lub startej świeżej cytryny
  • łyżka świeżego koperku
  • mała garść bazyli
Przygotowanie
  1. Orkisz dobrze opłukać i moczyć przez ok. 30min. Zagotować w 350ml wody, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu aż orkisz będzie prawie miękki, ok 30min. Nie odlewać wody.
  2. Marchewki, cukinię i buraka umyć/obrać wg uznania i pokroić w talarki.
  3. Cebulę obrać i pokroić na nieduże kawałki.
  4. Warzywa oraz czosnek delikatnie obtoczyć w oliwie, rozłożyć na blasze i piec w 180C przez okołu pół godziny, aż marchewki będą prawie miękkie. Można na kilka ostatnich minut włączyć funkcję grilla, coby warzywa lekko przypiec.
  5. Do orkiszu (oraz wody po gotowaniu) dolać bulion, skórkę cytryny. Doprowadzić prawię do wrzenia, skręcić ogień do średniego, dodać warzywa (oprócz cukinii) i gotować, aż warzywa będą miękkie, ok. 10min.
  6. Na koniec dodać cukinię, koperek, pokrojone liści bazylii, wcisnąć upieczony czosnek i trochę soku cytryny do smaku.
Uwagi
Orkisz można zastąpić innym zbożem, kaszą lub makaronem.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/minestrone-pieczone-warzywa/