mus czekoladowy, aksamitny, mój ulubiony
 
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 50g masła
  • 30-50g cukru
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżki mocnej kawy
  • płaska łyżka kakao (opcjonalnie)
  • do podania: jogurt grecki, mandarynka i płatki migdałów
Przygotowanie
  1. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kawę i ostudzić.
  2. Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę.
  3. Do żółtek dodać kakao, wanilię i zamieszać. Stopniowo dodawać czekoladę i dobrze wymieszać. Połączyć z pianą (najpierw dodać 1 łyżkę, dobrze wymieszać i delikatnienie połączyć z resztą).
  4. Masę przełożyć do 4 naczynek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki ok. 10 min przed podaniem.
  5. Przykładowe podanie:
  6. gęsty jogurt (np. bałkański lub grecki) wymieszać ze startą skórką z mandarynki (lub pomarańczy), opcjonalnie dodać trochę soku i dosłodzić np. miodem lub syropem klonowym.
  7. Płatki migdałów delikatnie uprażyć na patelni i posypać nim mus przybrany jogurtem. Smacznego!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/mus-czekoladowy-ulubiony-przepis/