Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
100g gorzkiej czekolady
3 jajka w temp. pokojowej
50g masła
30-50g cukru
½ łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki mocnej kawy
płaska łyżka kakao (opcjonalnie)
do podania: jogurt grecki, mandarynka i płatki migdałów
Przygotowanie
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kawę i ostudzić.
Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać kakao, wanilię i zamieszać. Stopniowo dodawać czekoladę i dobrze wymieszać. Połączyć z pianą (najpierw dodać 1 łyżkę, dobrze wymieszać i delikatnienie połączyć z resztą).
Masę przełożyć do 4 naczynek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki ok. 10 min przed podaniem.
Przykładowe podanie:
gęsty jogurt (np. bałkański lub grecki) wymieszać ze startą skórką z mandarynki (lub pomarańczy), opcjonalnie dodać trochę soku i dosłodzić np. miodem lub syropem klonowym.
Płatki migdałów delikatnie uprażyć na patelni i posypać nim mus przybrany jogurtem. Smacznego!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/mus-czekoladowy-ulubiony-przepis/