sałatka z tuńczykiem, ryżem, awokado i cukinią
 
 
luźna instrukcja na 1 porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ średniej cukinii
  • ½-1 puszki tuńczyka
  • ½ awokado
  • ½-1 szklanki ugotowanego ryżu
  • mix sałat
  • kawałek cebuli, pomidorki (opcjonalnie)
  • sos: 1-2 łyżki sosu sojowego, trochę oleju, octu balsamicznego, opcjonalnie miodu i wody
Przygotowanie
  1. Cukinię opłukać, pokroić w słupki i podsmażyć na maśle.
  2. Awokado wyciągnąć ze skóry łyżką i pokroić na kawałki.
  3. Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać, składniki odmierzyć na oko w zależności od wielkości sałatki i własnych preferencji.
  4. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i polać sosem. Opcjonalnie posypać sezamem i drobno pokrojoną cebulą. Najlepiej smakuje, póki cukinia i ryż są jeszcze trochę ciepłe.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-z-tunczykiem-ryzem-awokado/