Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
½ średniej cukinii
½-1 puszki tuńczyka
½ awokado
½-1 szklanki ugotowanego ryżu
mix sałat
kawałek cebuli, pomidorki (opcjonalnie)
sos: 1-2 łyżki sosu sojowego, trochę oleju, octu balsamicznego, opcjonalnie miodu i wody
Przygotowanie
Cukinię opłukać, pokroić w słupki i podsmażyć na maśle.
Awokado wyciągnąć ze skóry łyżką i pokroić na kawałki.
Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać, składniki odmierzyć na oko w zależności od wielkości sałatki i własnych preferencji.
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i polać sosem. Opcjonalnie posypać sezamem i drobno pokrojoną cebulą. Najlepiej smakuje, póki cukinia i ryż są jeszcze trochę ciepłe.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-z-tunczykiem-ryzem-awokado/