kotleciki z ciecierzycy i cukinii
 
 
na 7 kotlecików
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ok. 0,4 szkl. surowej)
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • łyżeczka przyprawy meksykańskiej (lub ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, ¼ kolendry i ¼ ostrej papryki)
  • duża łyżka jogurtu
  • ½ łyżeczki soli lub do smaku
  • masło i oliwa z oliwek (lub inny tłuszcz)
Przygotowanie
  1. Surową ciecierzycę moczyć co najmniej przez 5 godzin, a najlepiej przez noc. Dokładnie opłukać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok 40 min. do miękkości. Można też dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej na 1 kubek ciecierzycy w trakcie gotowania, żeby ciecierzyca bardziej zmiękła.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odrobinę posolić i odstawić, żeby puściła wodę i po 10-15 minutach odcisnąć.
  3. Cebulę obrać i drobno pokroić, czosnek posiekać lub wycisnąć.
  4. Ciecierzycę zmielić z jajkiem i jogurtem blenderem. Dodać czosnek, cebulę, cukinię, przyprawę meksykańską i sól.
  5. Na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła i oliwy smażyć nieduże kotleciki po ok. 6min. z każdej strony. Na kilka ostatnich minut można zwiększyć ogień, żeby się ładnie zarumieniły. Ja smażyłam na 2 partie, na raz weszły mi 4 kotleciki.
Uwagi
Kotleciki można upiec w 200C przez ok 25 min. Cieciorkę miksujemy z samym żółtkiem, a białko ubijamy na sztywną pianę i na końcu łączymy z reszta składników. Masę rozkładamy na 7-8 kotlecików na papierze do pieczenia.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kotleciki-z-ciecierzycy-i-cukinii/