ciastka orzechowe z czekoladą idealne na śniadanie, ale i przekąskę!
 
 
na 8-9 dużych ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 100 g płatków owsianych
  • 150 g orzechów włoskich*
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 70 g miodu
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g gorzkiej czekolady**
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Orzechy uprażyć w piekarniku: ok. 10 minut w 150stC.
  2. Płatki drobno zmielić. Dodać 100 g orzechów i mielić ponownie, nie musi być idealnie drobno. W misce wymieszać z płatkami oraz sodą i szczyptą soli.
  3. Resztę orzechów (50 g) drobno posiekać.
  4. Masło rozpuścić, ostudzić, wymieszać z miodem i jajkiem. I wlać do suchych składników. Wymieszać, na koniec dodać drobno pokrojoną czekoladę i resztę orzechów. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą w klejąca masę.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką (najłatwiej, taką do nakładania lodów) uformować 8-9 ciastek. Można też więcej mniejszych, wtedy skrócić czas pieczenia.
  6. Piec ok. 14 minut w 180stC, aż będą ładnie przypieczone.
  7. Odczekać, aż ostygną, inaczej są bardzo kruche. Im dłużej postoją, robią się lepsze (chodzi tu o parę godzin, nie parę dni). Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku do kilku dni.
Uwagi
*sprawdź, czy nie są gorzkie
**najlepiej wybierać czekolady z jak najmniejszą zawartością cukru. można ją zastąpić np. rodzynkami
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciastka-orzechowe-przepis/