crepes Suzette, czyli najlepsze naleśniki pod słońcem
 
 
na 6 naleśników
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 450 ml soku z pomarańczy (4-5 sztuk)
  • opcjonalnie trochę soku z cytryny
  • łyżeczka skórki z pomarańczy
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • ⅓-1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 75 g mąki
  • 55 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • duża szczypta soli
  • ¼ szklanki Grand Marnier (lub innego alkoholu) opcjonalnie, ja zwykle pomijam
Przygotowanie
  1. Jajka roztrzepać z mlekiem i dodać mąkę i migdały. Wymieszać na gładką masę i odstawić na pół godziny. Gdyby ciasto było za gęsto dodać odrobinę mleka lub wody.
  2. Na średnim ogniu rozpuścić masło, dodać cukier i mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z pomarańczy, skórki oraz alkohol i raz na jakiś czas mieszając, zredukować o ⅓, aż trochę zgęstnieje. Jeśli sos jest za słodki, można dodać trochę soku z cytryny.
  3. Naleśniki usmażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem na złoto. Przed nakładaniem ciasto dobrze zamieszać.
  4. Pomarańcze wyfiletować (powyżej znajdziecie link do instrukcji na youtubie). Dodać do sosu.
  5. Naleśniki wymaczać w sosie, złożyć w trójkąty, włożyć do sosu i chwilę w nim pogotować. Podawać gorące.
  6. Można posypać uprażonymi migdałami.
Uwagi
Można na sam koniec, gdy sos wrze, wlać trochę brandy i podpalić.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/crepes-suzette-przepis/