kotlety jajeczne, czyli jak wykorzystać jajka z Wielkanocy
 
 
na 4 kotlety
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 6 jajek na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki bułki tartej + więcej do panierowania
  • 2 łyżki drobnego szczypiorku
  • 2 łyżki koperku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Jajka drobno posiekać albo zmielić w malakserze. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, uformować 4 kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony, aż będą ładnie przypieczone. Ja smażę na maśle, które dodaje pyszny aromat, ale równie dobrze może to być masło klarowane lub jakiś olej.
  2. Podawać z sosem, np. tatarskim lub jogurtem z cytryną.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kotlety-jajeczne-przepis/