pieczone frytki z batatów, czyli zdrowa i pyszna przekąska lub dodatek do obiadu
 
 
na 1 blachę
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 duży batat
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego lub z pestek winogron)
Przygotowanie
  1. Batata obieramy lub tylko porządnie szorujemy i kroimy na frytki o grubości ok. 0,6-0,7 cm. Można przyciąć batata z jednej strony żeby stabilniej leżał na desce.
  2. Następnie frytki moczymy w zimnej wodzie przez 30-60 minut.
  3. Odcedzamy i dokładnie suszymy.
  4. W misce lub torebce plastikowej mieszamy bataty z mąką, dodajemy olej i dokładnie obtaczamy.
  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, równo jedna przy drugiej, ale nie za ciasno, bo zrobią się miękkie (para musi mieć jak uciekać).
  6. Pieczemy przez ok. 30-40 minut w 220C, w połowie pieczenia można odwrócić na drugą stronę.
  7. Gdy są już praktycznie gotowe, pozostawić w piekarniku na jeszcze kilka minut z uchylonymi drzwiczkami, żeby zrobiły się bardziej chrupiące.
  8. Posypać solą i podawać z jogurtem greckim lub guacamole, jako dodatek do mięsa lub ryby, lub dania na bazie sosu pomidorowego.
Uwagi
Można piec jednocześnie 2 blachy, pod warunkiem, że piekarnik jest duży i dobrze odprowadza parę. W połowie pieczenie blachy zamienić miejscami.
Frytki można przyprawić cynamonem, wędzoną lub ostrą papryką, kuminem.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/frytki-z-batatow-przepis/