galette z rabarbarem i truskawkami
 
 
na 8 małych tart
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 250 g mąki orkiszowej (typ 700) lub zwykłej pszennej
  • 160 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 250 g pokrojonego rabarbaru
  • 250 g pokrojonych truskawek
  • łyżeczka starter skórki z cytryny
  • łyżeczka aromatu waniliowego lub nasionka z laski wanilii
  • 50-70 g cukru
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
  1. Przygotować ciasto: Masło pokroić w kostkę, mąkę wymieszać z cukrem i solą. Wetrzeć masło. Jak macie za ciepłe ręce, można je wymoczyć w lodowatej wodzie. Można to też zrobić przy pomocy malaksera.
  2. Przełożyć na blat, dodać jogurt i delikatnie połączyć składniki. W razie potrzeby dodać trochę lodowatej wody. Wyrobić gładkie ciasto, podsypać mąką. Cienko rozwałkować. Złożyć jak list i zrolować (zdjęcia powyżej). Uformować kulkę i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Po wyjęciu z lodówki podzielić na 8 części. Uformować koła o średnicy ok. 14 cm.
  4. Przygotować nadzienie: wymieszać pokrojone truskawki, rabarbar, cukier, wanilię i mąkę.
  5. Układać na cieście, zostawiając cześć brzegu do zawinięcia.Trzeba działać szybko, coby owoce nie puściły za dużo soku. Zawinąć ciasto dookoła nadzienia, dobrze docisnąć. Posmarować rozbełtanym jajkiem i opcjonalnie posypać cukrem.
  6. Piec w 200 st C przez ok. 30 minut, aż będą ładnie przypieczone. W połowie można obkręcić blachę, żeby się równo przypiekły.
  7. Podawać z jogurtem naturalnym lub lodami.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/galette-z-rabarbarem-i-truskawkami/