Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
250 g mąki orkiszowej (typ 700) lub zwykłej pszennej
160 g masła
1 łyżka cukru
2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
szczypta soli
250 g pokrojonego rabarbaru
250 g pokrojonych truskawek
łyżeczka starter skórki z cytryny
łyżeczka aromatu waniliowego lub nasionka z laski wanilii
50-70 g cukru
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Przygotować ciasto: Masło pokroić w kostkę, mąkę wymieszać z cukrem i solą. Wetrzeć masło. Jak macie za ciepłe ręce, można je wymoczyć w lodowatej wodzie. Można to też zrobić przy pomocy malaksera.
Przełożyć na blat, dodać jogurt i delikatnie połączyć składniki. W razie potrzeby dodać trochę lodowatej wody. Wyrobić gładkie ciasto, podsypać mąką. Cienko rozwałkować. Złożyć jak list i zrolować (zdjęcia powyżej). Uformować kulkę i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki podzielić na 8 części. Uformować koła o średnicy ok. 14 cm.
Przygotować nadzienie: wymieszać pokrojone truskawki, rabarbar, cukier, wanilię i mąkę.
Układać na cieście, zostawiając cześć brzegu do zawinięcia.Trzeba działać szybko, coby owoce nie puściły za dużo soku. Zawinąć ciasto dookoła nadzienia, dobrze docisnąć. Posmarować rozbełtanym jajkiem i opcjonalnie posypać cukrem.
Piec w 200 st C przez ok. 30 minut, aż będą ładnie przypieczone. W połowie można obkręcić blachę, żeby się równo przypiekły.
Podawać z jogurtem naturalnym lub lodami.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/galette-z-rabarbarem-i-truskawkami/