batony energetyczne bananowo-orzechowe z płatkami owsianymi
 
 
na 12 batonów
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • szklanka płatków owsianych (110g)
  • szklanka orzechów i pestek ok. 150 g (np. 50 g słonecznika, 50 g migdałów i 50 g nerkowców)
  • 2 małe banany lub 1 większy (150 g miąższu)
  • ½ szklanki masła orzechowego (120 g)
  • duża szczypta soli
  • pół szklanki żurawuny
  • opcjonalnie trochę czekolady do polania
Przygotowanie
  1. Płatki z orzechami i pestkami uprażyć w piekarniku: piec w 160C przez ok. 20 minut. Można zamieszać kilka razy. Ostudzić.
  2. Banany zblendować i wymieszać z masłem orzechowym. Dodać orzechy, żurawinę i sól i dobrze wymieszać. Będzie dość rzadkie i klejące.
  3. Blaszkę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia i przełożyć masę. Równo rozłożyć na prostokąt ok. 18x22 cm i docisnąć.
  4. Wsadzić na kilka godzin do lodówki lub na godzinę do zamrażalnika. Gdy stwardnieje pokroić na batoniki. Przechowywać w lodówce do kilku dni lub zamrozić.
Uwagi
Batony wychodzą z tych miękkich i klejących. Myślę, że można by je zapiec i wyjdą bardziej chrupiące.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/batoniki-energetyczne-przepis/