crumble z rabarbarem i truskawkami z migdałowo-owsianą kruszonką
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • szklanka płatków owsianych (najlepiej zwykłych) 110 g
  • pół szklanki całych migdałów (ok 70 g)
  • 70 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 300 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 duża łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • trochę wanilii (nasionka z 1 laski lub trochę aromatu)
  • do podania jogurt, lody lub śmietana
Przygotowanie
  1. Rabarbar i truskawki pokroić, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną i przełożyć do naczynia.
  2. Przygotować kruszonkę: płatki zmielić z cukrem i solą. Dodać migdały i mielić, aż będą dość dobrze zmielone. Dodać pokrojone masło i mielić, aż kruszonka zacznie się trochę kleić. Można to też zrobić ręcznie. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej masła.
  3. Ułożyć na owocach, trochę docisnąć i piec w 190-200C przez ok. 30 minut, albo aż kruszonka będzie ładnie przypieczona.
  4. Podawać z jogurtem naturalnym, lodami albo śmietaną.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/crumble-z-rabarbarem-i-truskawkami-przepis/