Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
2 kawałki 300-400g łososia
2 łyżki sosu sojowego (delikatnego japońskiego, jeśli jest intensywny, np. chiński, rozcieńczyć wodą)
1 łyżka wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu lub soku z limonki
trochę ostrego sosu lub chilli
1 łyżka masła
Przygotowanie
Składniki na glazurę dobrze wymieszać, aż miód się rozpuści.
Dobrze rozgrzać nieprzywierającą patelnię (najlepiej grubą). Dodać trochę oliwy i położyć łososia skórą do dołu. Po kilku minutach (zależy od grubości kawałka), gdy łosoś zetnie się do ⅓ odwrócić na drugą stronę. Po kilku minutach wyłączyć patelnię. Gdy trochę ostygnie, dodać łyżkę masła, a gdy się rozpuści dodać przygotowaną mieszankę. Mieszać, aż glazura zgęstnieje i przełożyć na talerze. Glazura może się rozwarstwić, gdy będzie za długo podgrzewana, albo będzie za wysoka temperatura, ale nie wpłynie to na smak dania.
Podawać z ryżem i sałatką, przykładowo marynowanymi ogórkami. Mona posypać sezamem.
Ogórki marynowane: ogórki cienko pokroić, dodać trochę octu, sosu sezamowego, cukru i sosu sojowego. Zamieszać i odstawić na 15 minut.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/losos-w-glazurze-miodowo-sojowej/