tajska zupa kokosowa
 
 
4 nieduże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200-300 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 500-600 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 300-400 ml mleczka kokosowego **
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • 1 papryczka chili (lub więcej wg uznania)
  • kilka liści limonki*
  • 1 trawa cytrynowa* (przekrojona po długości, kilka razy w poprzek i lekko rozgnieciona)
  • 1-2 limonki
  • 3-4 łyżki sosu rybnego
  • garść świeżej kolendry
  • 100g makaronu ryżowego (nitki)
Przygotowanie
  1. Kurczaka pokroić na małe kawałki, zalać łyżką sosu sojowego, wymieszać i odstawić.
  2. Imbir i drobno posiekany (lub wyciśnięty) czosnek podsmażyć na średnim ogniu z łyżką oleju. Dodać liście limonki, trawę cytrynową i pokrojone chili bez pestek.
  3. Dodać bulion, doprowadzić prawie do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min.
  4. Dodać pierś z kurczaka, mleczko kokosowe i 3 łyżki sosu rybnego i gotować kilka kolejnych minut. Na koniec dodać sok z limonki (ok. 2 łyżki).
  5. Podawać z ugotowanym (wg instrukcji) makaronem, świeżą kolendrą i ewentualnie doprawić sokiem z limonki lub sosem rybnym wg uznania.
Uwagi
Składniki z gwiazdką * możne ewentualnie pominąć.
Sos rybny, limonka, kolendra i imbir to podstawa tej zupy i nie da się ich zastąpić.
** zależności od mleka i tego jak bardzo kokosową zupę chcemy otrzymać.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tajska-zupa-kokosowa/