Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
200-300 g piersi kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
500-600 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
300-400 ml mleczka kokosowego **
1 łyżka oleju
1 duży ząbek czosnku
łyżka startego imbiru
1 papryczka chili (lub więcej wg uznania)
kilka liści limonki*
1 trawa cytrynowa* (przekrojona po długości, kilka razy w poprzek i lekko rozgnieciona)
1-2 limonki
3-4 łyżki sosu rybnego
garść świeżej kolendry
100g makaronu ryżowego (nitki)
Przygotowanie
Kurczaka pokroić na małe kawałki, zalać łyżką sosu sojowego, wymieszać i odstawić.
Imbir i drobno posiekany (lub wyciśnięty) czosnek podsmażyć na średnim ogniu z łyżką oleju. Dodać liście limonki, trawę cytrynową i pokrojone chili bez pestek.
Dodać bulion, doprowadzić prawie do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min.
Dodać pierś z kurczaka, mleczko kokosowe i 3 łyżki sosu rybnego i gotować kilka kolejnych minut. Na koniec dodać sok z limonki (ok. 2 łyżki).
Podawać z ugotowanym (wg instrukcji) makaronem, świeżą kolendrą i ewentualnie doprawić sokiem z limonki lub sosem rybnym wg uznania.
Uwagi
Składniki z gwiazdką * możne ewentualnie pominąć. Sos rybny, limonka, kolendra i imbir to podstawa tej zupy i nie da się ich zastąpić. ** zależności od mleka i tego jak bardzo kokosową zupę chcemy otrzymać.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tajska-zupa-kokosowa/