Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
ok. 350 g śliwek
ok. 350 g śliwek
do śliwek: duża szczypta kardamonu* + trochę wanilii + trochę skórki z cytryny lub pomarańczy + ew. trochę cukru
do śliwek: duża szczypta kardamonu* + trochę wanilii + trochę skórki z cytryny lub pomarańczy + ew. trochę cukru
100 g płatków owsianych
100 g płatków owsianych
100 g mąki orkiszowej typ 700 (lub zwykłej pszennej)**
100 g mąki orkiszowej typ 700 (lub zwykłej pszennej)**
3 jajka (ok. 200 g ze skorupkami)
3 jajka (ok. 200 g ze skorupkami)
80 g masła
80 g masła
120 g maślanki
120 g maślanki
2 łyżki miodu (delikatnego)
2 łyżki miodu (delikatnego)
½ łyżeczki sody oczyszczonej (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
½ łyżeczki sody oczyszczonej (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
szczypta soli
Przygotowanie
Śliwki przekroić, wyciągnąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z przyprawami i odstawić.
Płatki zmielić na mąkę, wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.
Jajka roztrzepać, wymieszać z maślanką, rozpuszczonym masłem i miodem. Połączyć z suchymi składnikami. Poczekać chwilę, aż odrobinę zgęstnieje, wylać na blachę. Na wierzchu ułożyć śliwki.
Piec przez ok. 25-30 minut w 180C, aż ciasto będzie ładnie przypieczone.
Smacznego!
Uwagi
*jak nie macie, można pominąć albo zastąpić cynamonem **myślę, że cześć można zastąpić razową, ale nie próbowałabym od razu całości, bo może być zbyt klejące.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/placek-ze-sliwkami-owsiano-orkiszowy/