O STRONIE

Cześć, jestem Ania, pochodzę z Gdyni, choć tymczasowo mieszkam w Nicei. Jest mi bardzo miło gościć Ciebie w mojej kuchni!

 O czym jest ta strona?

Dzielę się tutaj przepisami na moje ulubione dania lub ich zdrowszymi (w moim mniemaniu) wersjami.

madrosc

Naturalny sposób na zdrowie, czyli jak jeść z korzyścią dla zdrowia i samopoczucia, ale też o sztuce przemycania, czyli że wszędzie warto dodać czegoś „zielonego”, np. warzyw, orzechów czy zdrowszych zbóż. Staram się aby moje dania były pełnowartościowe, sezonowe, zróżnicowane i oczywiście smaczne.

Nasz organizm jest wielką fabryką, której sprawność zależy od jakości paliwa, które jej dostarczamy.

Od dawna się mówi, że jesteśmy tym, co jemy i jestem przekonana, że tylko pełnowartościowa dieta może dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniego paliwa, które umożliwi jego prawidłową pracę, zapewni dużo energii i dobre samopoczucie, zapobiegając przy tym chorobom. Jednak tak samo istotne (a kto wie, może i bardziej) jest złe paliwo, którego zbyt duże ilości mogą powodować poważne uszkodzenia.

hipokrates

Myślę, że warto odżywiać się świadomie, słuchać swojego organizmu, eliminować produkty, które szkodzą i dostarczać więcej tych, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. W końcu ciało mamy tylko jedno i nie możemy go wymienić, jak się popsuje.

Na co dzień staram się totalnie eliminować produkty przetworzone, minimalizować cukier i białą mąkę pszenną (w wypiekach zastępuję ją płatkami owsianymi, orzechami i innymi zdrowszymi zbożami).

80-20sm

Najważniejsze: nie należy popadać w skrajności, kieruję się zasadą 80-20, czyli 80% czasu staram się jeść zdrowo, a 20% jem wszystko !

To co dokładnie znajdziesz w mojej kuchni?

Duże ilości warzyw i owoców, zdrowych tłuszczy: jajek, orzechów, białka z mięsa, ryb i roślin strączkowych oraz duże ilości płatków owsianych.

Kochany tłuszcz

Tłuszcz*, oprócz tego, że jest niezbędny do funkcjonowania mózgu, gospodarki hormonalnej, rozpuszcza witaminy A, D, E, K, reguluje czynności układu sercowo-naczyniowego, to jeszcze zapewnia uczucie sytości oraz podnosi walory smakowe potrawy! i choć to wbrew powszechnej opinii, nie tuczy, a nawet pomaga zgubić zbędne kilogramy.

*Oczywiście nie mówimy tu o tłuszczach rafinowanych, trans, czy innych wysoko-przetworzonych…

Ulubione źródła:

ulubione

Nie zapominajmy o bakteriach!

Bakterie. Żyjemy z nimi w symbiozie i jest ich około 100 bilionów !! (ok. 2 kg), czyli więcej niż naszych własnych komórek. Są odpowiedzialne za naszą odporność oraz za to, co dzieje się w jelitach: trawienie i przyswajanie pokarmów. Czyli de facto odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

A jakimś cudem nie pamiętamy o nich. Zaniedbujemy je. A czy życie nie byłoby przyjemniejsze, gdyby bakterie mogły sprawniej spełniać swoje funkcje? Produkty, które dostarczamy, lepiej się przyswajały? Układ odpornościowy był bardziej niezawodny? Samopoczucie lepsze? Rozwiązanie jest bardzo proste: mniej żywności przetworzonej, mniej cukru, a więcej błonnika: warzyw, orzechów i nieoczyszczonych zbóż. Plus probiotyki: te naturalne (kefiry, kiszonki) oraz opcjonalnie w formie suplementów.

Dbaj o bakterie, a one będą mogły dbać o ciebie !

hipokrates21

Więcej do poczytania tutaj o bakteriach, a tutaj o drożdżakach, których obecność w naszych organizmach nie jest zbyt mile widziana.

Mam słabość do…

Sushi, weekendowego śniadania, hamburgerów i czekolady (gorzkiej). A moja ulubiona kuchnia, gdybym naprawdę musiała wybierać, to prawdopodobnie południowo-wschodnio azjatycka (tajska, wietnamska), bo kolendra, imbir i trawa cytrynowa:)

Od strony technicznej

Stronę od początku do końca zrobiłam sama (od „projektu” po „programowanie”), co nie byłoby możliwe gdyby nie fantastyczne wsparcie Kadence Themes, którzy stworzyli piękny i prosty szablon Ascend, z którego korzystam.

Działalność na blogu jest chwilowo wstrzymana z uwagi na inny projekt, nad którym pracuję od pewnego czasu. Okazało się, że moją prawdziwą pasją jest fotografowanie rodzin i zatrzymywanie pięknych momentów na zawsze. Zatem zapraszam na moją stronę fotografa rodzinnego.

A gdybyście chcieli się dowiedzieć więcej o Nicei i regionie, w którym żyję, zapraszam na blog podróżniczy Lazurowy Przewodnik, na którym Tomek przy pomocy przepięknych zdjęć opisuje Lazurowe Wybrzeże i nie tylko.