wszystkie | śniadania na słodko
Bułki bezglutenowe – pyszne i wegańskie
Pokażę Wam, jak przygotować domowe bułki bezglutenowe, które nie tylko są pyszne, ale również łatwe w wykonaniu. Bez względu na to, czy prowadzicie dietę bezglutenową z wyboru, czy z konieczności, z pewnością docenicie ten przepis. Spróbujcie go raz, a przekonacie się, że domowe bułki bezglutenowe to prawdziwa uczta dla podniebienia. Bułki bezglutenowe – składniki Na […]
Hummus paprykowy
Jak sprawić, żeby nasze dania były nie tylko smaczne, ale i zdrowe? Odpowiedź jest prosta – hummus paprykowy! To orientalna przekąska, która podbiła serca smakoszy na całym świecie, a dzisiaj pokażę Wam, jak zrobić ją w domu z odrobiną pikantnej papryki. Hummus paprykowy – składniki Podstawowe składniki: 1 puszka ciecierzycy (około 400g, można użyć świeżo […]
zielony omlet mocy z brokułem, szpinakiem i kolendrą
Jak się macie? Jak dajecie radę? Ja mam dni lepsze i gorszę, gdybym wiedziała, że to się za chwilę skończy, na pewno byłoby prościej. Co tu robić, jak nie można pojechać na wycieczkę, nie można usiąść nad morzem, nie można iść się pobawić się do parku. Ja odstresowuję się w kuchni i ciągle jem. Jedzenie […]
grzanka z awokado i jajkiem w koszulce
Niezbyt często jem kanapki, niezbyt często kupuję chleb, najczęściej się to zdarza jak mamy gości. Dzięki temu jem więcej warzyw, jest prościej, nie trzeba chodzić do piekarni, a potem wyrzucać ususzonych resztek. Ale jak już mi się zdarzy go kupić, to kanapki mogłabym jeść na okrągło, ale nie wystarczy mi taka zwykła z serem czy szynką. […]
frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską
To już oficjalne: sezon na szparagi (tutaj w Nicei) dobiegł końca ???? Zbyt szybko! Nie byłam na to przygotowana, chciałam się nimi jeszcze chwilę nacieszyć. Kilka dni temu kupiłam mój ostatni mały pęczek i wyprawiłam im uroczyste pożegnanie: uznałam, że na taką okazję najlepsza będzie frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską. Prezentowany przepis pożyczyłam sobie […]
pieczone placki z kukurydzą
Czas na kukurydzę. Tak jak nie lubię tej z puszki, tak uwielbiam tę z kolby. Najczęściej jem ją po prostu z masłem i solą, czasem trochę poszaleje z dodatkami i dodam kolendry i limonki. A innym razem, szczególnie gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu (albo specjalnie ugotuję więcej) zrobię z niej placki ???? ! Takie placki z kukurydzą […]
śniadanie mistrzów: scones ziemniaczane z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce
Dziś jest mowa o czymś bardzo wyjątkowym, bo moim ulubionym śniadaniu:) Temat śniadania weekendowego jest mi generalnie bardzo bliski, ale najbardziej, gdy zjadam jajko w koszulce z łososiem. Z plackiem, tostem, czy awokado, zawsze smakuje tak samo dobrze. Przejdź prosto do przepisu Oryginalnie miało być z english muffinem, ale natrafiłam na coś dużo lepszego i prostszego w przygotowaniu. […]
jajko na sałatce z pieczonego buraka, batata i cukinii
Mam nadzieję, że wszyscy odpoczęli przez Święta! Ja byłam w Polsce prawie 3 tygodnie i jak to zwykle bywa, było bardzo intensywnie, stąd brak wpisów. Planowałam serię ciastek świątecznych, niestety zabrakło czasu, ale może to i dobrze, bo jedzenia i tak było za dużo. Przez ten czas jadłam co popadnie, a najwięcej ciast, ciasteczek, chleba i grzanek i […]
muffiny jajeczne z porem a la quiche, czyli coś na podobieństwo sufleta
Muffiny jajeczne zazwyczaj robiłam z praktycznie samych jajek. Dodawałam co prawda trochę sera i jogurtu, ale wiąż były one praktycznie jak puchaty omlet. Ostatnio jednak zrobiłam je tak, jakbym robiła quicha, czyli dodałam dużo śmietany i jeszcze więcej sera. Efekt był baaardzo zadowalający. Delikatne, kremowe i pyszne. Przejdź prosto do przepisu Z dodatków postawiłam na minimalizm i […]
jajka w batatach z pomidorami
Wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem jest śniadanie weekendowe, a tu się okazuje, że ostatnim wpisem na ten temat były placki z ricotty! Zatem postanowiłam się poprawić i dziś dodaję jajka w batatach. Myślę, że jest to bardziej pomysł niż przepis, bo bardzo łatwo można go zmodyfikować po swojemu, niemniej na pewno wyjdzie smacznie i pożywnie, a […]
grzanki z pieczoną figą, ricottą, redukcją balsamiczną oraz miodem
Z początku dzisiejszą propozycję chciałam nazwać bruschetta, ale nagle mnie olśniło, że przecież po polsku to się nazywa grzanka. I tak oto przedstawiam grzanki z pieczoną figą oraz brzoskwinią, ricottą, miodem i redukcją balsamiczną. Przejdź prosto do przepisu Sekretem, jak można się spodziewać, są oczywiście pieczone figi. Bo skoro chleb staje się lepszy jak zmienia się w […]
muffiny śniadaniowe z serem i suszonymi pomidorami
Rano często nie ma czasu i chęci na gotowanie, poza tym nie zawsze ma się ochotę na wielkie śniadanie (mówię tutaj o tygodniu, weekend to zupełnie osobny temat). Ja zazwyczaj wybieram jakiś owoc, koktajl, rzadziej owsiankę, a najchętniej muffina. Staram się, żeby były one stosunkowo zdrowe: czyli nie zawierały tony cukru, za to zawierały trochę orzechów, […]
quesadillas z jajecznicą ze szpinakiem i sosem z chipotle
Ostatnio zrobiłam tortille kukurydziane i od razu stały się wielkim hitem. Może i przygotowanie ich jest lekko problemowe, bo trzeba liczyć z godzinę na całą akcję, ale jak dla mnie efekt końcowy jest tego wart: pyszne, domowe tortille, z których można robić tacos czy quesadillas. Eksperymentować można na wiele sposobów i zrobić np. wersję z jajecznicą. […]
domowe najlepsze: tortille kukurydziane
Tortille kukurydziane są jednym z moich ulubionych chlebków. Dość często jem tacos, quesadillas, jednak trochę mnie zniechęca skład tych kupnych, nie wspominając o tym, że nie udało mi się jeszcze kupić takich, zrobionych w 100% z mąki kukurydzianej. Ale okazuje się, że dość łatwo (nie mówię szybko!) można takie tortille przygotować w domu! Przejdź prosto do przepisu Potrzebna […]
quesadillas z jajkiem i szpinakiem
Zazwyczaj jem quesadille na przekąskę, ewentualnie obiad, a najczęściej gdzieś w pubie. Smakuje najlepiej do piwa. A co by było gdyby do środka dodać jajko? I szpinak? Mogłoby się okazać, że taka quesadilla jest świetną alternatywą dla jajecznicy lub jajek sadzonych, szczególnie gdy chcemy zjeść coś bardziej wyszukanego, a nie mamy dużo czasu. Przejdź prosto do przepisu […]