grzanka z awokado i jajkiem w koszulce, szybie pyszne śniadanie
na słono, przekąski, przepis, śniadania, wegetariańskie

grzanka z awokado i jajkiem w koszulce

2 komentarze

Niezbyt często jem kanapki, niezbyt często kupuję chleb, najczęściej się to zdarza jak mamy gości. Dzięki temu jem więcej warzyw, jest prościej, nie trzeba chodzić do piekarni, a potem wyrzucać ususzonych resztek. Ale jak już mi się zdarzy go kupić, to kanapki mogłabym jeść na okrągło, ale nie wystarczy mi taka zwykła z serem czy szynką. Musi to być kanapka wypasiona, upieczona z serem i pomidorami, posypana rukolą; z łososiem, serkiem kozim i ogórkiem albo prezentowana dziś grzanka z awokado i jajkiem w koszulce. Tą ostatnią delektuję się dość często, bo uwielbiam awokado, a jajka w koszulce jeszcze bardziej ????

przejdź prosto do przepisu

Chlebek wybrałam razowy, na zakwasie, a że prawie wszystko po wizycie w piekarniku staje się lepsze, zatem zrobiłam z niego grzanki. Lepiej będą kontrastować z kremowym awokado.

grzanka z awokado i jajkiem w koszulce, szybie pyszne śniadanie

Jajka zrobiłam na patelni w wodzie, czyli w koszulkach, większość ludzi robi je w garnku, z dodatkiem octu, mi tak nie wychodzą, od zawsze robiłam na patelni i niech tak zostanie. Tutaj prosta instrukcja na youtubie, jedyna różnica, że nie używam kieliszka, tylko wbijam bezpośrednio do wody.

grzanka z awokado i jajkiem w koszulce, szybie pyszne śniadanie

grzanka z awokado i jajkiem w koszulce
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • 2 kawałki chleba (najlepiej na zakwasie)
  • masło, sól i pieprz
  • opcjonalnie: wędzona papryka, trochę soku z cytryny
Przygotowanie
  1. Z chleba zrobić grzanki, w tosterze albo w piekarniku.
  2. Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę i łyżką wyjąć miąższ. Pokroić na cienkie plasterki.
  3. Grzanki posmarować masłem, ułożyć awokado. Posypać solą i pieprzem i ewentualnie skropić cytryną i posypać wędzoną papryką.
  4. Patelnię napełnić wodą i dodać trochę soli. Gdy będzie prawie zagotowana, zmniejszyć ogień, wbić jajka i gotować kilka minut, można jajka podlać wodą przy pomocy łyżki, żeby góra szybciej się ściełą. Gdy jajka uzyskają preferowaną konsystencję, (tak po 2-2,5 minuty) przy pomocy łyżki cedzakowej (z dziurkami) przełożyć je na grzanki.
  5. Smacznego!
 

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Aguś kulinarnie

    To musi wybornie smakować 🙂

  2. Tak czytam i czytam niby opis zwykłych kanapek a jednak nie.Wygląda tak smakowicie że ślinka cieknie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):