Zaczął się sezon na przeziębienia i nawet mnie nie oszczędziło! No przecież ja nie choruję, przynajmniej tak myślałam, nawet byłam trochę dumna z siebie, że od kilku lat nawet kaszlu nie miałam, ale widać moja zuchwałość została ukarana i jakoś nie mogę się odnaleźć.
W takich przypadkach od razu sięgam po imbir, cytrynę i miód. Tym razem wymyśliłam sobie, że przygotuję syrop imbirowy, który będę mogła dodawać do herbaty bądź wody, ale też jeść prosto z łyżeczki.
Zaczęłam się zastanawiać czego jeszcze mogę dodać, co pomaga walczyć z infekcjami i pomoże wzmocnić odporność.
Pierwsza nasunęła mi się kurkuma! Poza tym, że ma piękny, jesienny kolor to działa grzybobójczo, bakteriobójczo i przeciwwirusowo, Jest silnym przeciwutleniaczem i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Pomaga zapobiegać alzheimerowi, chorobom serca i rakowi, walczyć z reumatyzmem. Zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, wspomaga czynności wątroby. Brzmi za dobrze, by było prawdziwe! Tutaj można poczytać więcej, albo tutaj bardziej naukowo po angielsku.
Aby zwiększyć przyswajalność kurkumy, jemy ją w towarzystwie tłuszczy oraz pieprzu czarnego.
Zatem kolejny dodatek do magicznego eliksiru: olej kokosowy, który wykazuje silne właściwości antyseptyczne, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i ryzyko choroby serca. Posiada wiele innych zdrowotnych właściwości, o których można poczytać tutaj.
A dlaczego imbir jest tak zdrowy?
Działa przeciwzapalnie, pobudza krążenie krwi, działa rozgrzewająco i zwiększa koncentrację. Poza tym pobudza trawienie, jest doskonały na mdłości i choroby lokomocyjne. Ponoć łagodzi też bóle miesiączkowe i migrenowe. Tutaj można poczytać więcej.
A miód jest płynnym złotem..
Jest antyseptyczny i antybakteryjny dzięki zawartym enzymom. Wzmacnia serce, obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi. Korzystnie wpływa na odporność, leczy wrzody żołądka i przyśpiesza gojenie się ran. Działa ochronie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci.
Ważne: miód pod wpływem wysokiej temperatury traci większość swoich zdrowotnych właściwości, więc dodajemy go do herbaty lub wody już ostygniętej, najlepiej o temperaturze maksymalnie 40C.
Podsumowując: jaki jest ten syrop imbirowy? Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie, łagodzi ból gardła, rozgrzewa i wzmacnia odporność. Wspomaga pracę całego organizmu i kto wie, możliwe że zapewnia długowieczność.
Tylko uwaga! ten syrop nie gwarantuje zdrowia i odporności, może je jedynie wspomagać. Inne czynniki takie jak dieta, aktywność fizyczna, nieprzegrzewanie!!! i hartowanie organizmu mają największy wpływ!
Tutaj fajny artykuł na temat przegrzewania! A poniżej filmik, który pokazuje, jak się hartuje dzieci na Syberii 😉
Możesz polubić lub skomentować ten post na facebooku!
bierze cię przeziębienie lub chcesz wzmocnić odporność? lubisz miód i imbir? jeżeli tak, ten #MagicznyEliksir jest dla Ciebie!
syrop imbirowy z miodem i kurkumą, czyli magiczny eliksir zdrowia
Posted by Zielony Środek on Sunday, October 25, 2015
- 100ml miodu
- 1 łyżka mielonej kurkumy (lub ze 2 łyżki świeżej, korzenia)
- 2 łyżki startego imbiru
- szczypta pieprzu czarnego
- 1,5 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (można delikatnie podgrzać, jak jest za twardy)
- skórka* (starta) z 1 cytryny i ewentualnie sok*
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać do szczelnie zamykanego naczynia. Przechowywanie: jeśli nie jest za ciepło, można poza lodówką, tak do tygodnia, tylko dodatek soku z cytryny może skrócić przydatność do spożycia. Można też wstawić do lodówki, tylko syrop może bardzo zgęstnieć.
- Dodawać do ostudzonej herbaty, wody lub jeść prosto z łyżeczki.
- UWAGA A PROPOS SKÓRY CYTRYNY: Zanim ją wykorzystasz, zastanów się czy na pewno nadaje się ona do spożycia. Żródło.
Ja zawsze do wody lubię dodawać imbir, taki świeży starty na tarce. Jak jest zima lub okres przeziębień, to dodaję trochę kurkumy, goździka, trochę szałwii i macierzankę. Oraz to co jeszcze jest pod ręką. Napar robię tak https://totemat.pl/jak-zrobic-zdrowy-napoj-leczniczy-chroniacy-przed-chorobami/ czyli po prostu zaparzam napój z zwykłych ziół, dostępnych w domu. Co ciekawe od 10 lat nie chorowałem na przeziębienia.
hmm… artykuł o cytrusach daje do myślenia. W takim razie gdzie można nabyć te niepryskane? 😉
Olej kokosowy ma ponad 90% tłuszczów nasyconych, które zapychają nasze naczynia, przez co bardzo podnosi poziom cholesterolu i przyczynia sie do chorób serca, a nie chroni przed nimi!
Ostatnio jest popularny ale nie ma nic wspolnego ze zdrowym jedzeniem więc uważajcie na niego.
Syrop genialny, tylko bez tego oleju, a do dobrego przyswajania kurkumy jest potrzebny pieprz i to wystarczy 🙂
Bzdura
Można użyć olej lniany?
Czy mozna zapasteryzowac?
Głównym składnikiem jest miód, wiec raczej nie, bo straci swoje wlasciwosci zdrowotne. Ale myślę, że zostanie skonsumowany, zanim zdąrzy się popsuć 😉
Dopadło mnie przeziębienie i leczę się imbirem, jest fantastyczny :).
z-kurkumy-oczyszcza-wzmacnia-rozgrzewa
Dziękuję za przepis
Na pewno go zrobię 🙂
Dziękuję za przepis
Na pewno go zrobię 🙂
Jak już jesteśmy przy “zielonym” to polecam artykuł o CBD na stronie www konopiafarmacja pl. Pomysł posiadania naturalnego produktu, który mogę wziąć, by zmniejszyć ból, zaprowadził mnie aż do konopi. I to jest dokładnie to czego potrzebowałem.
Witam, mam pytanko czy ten syropek jest skuteczny na zwiększenie odporności??
korzystnie wpływa na zdrowie organizmu, więc trochę może pomóc, ale inne czynniki jak hartowanie, nie przegrzewanie i sprawna flora bakteryjna pewnie mają większe znaczanie:)
Niedawno zaczęła mnie rozkładać grypa, dosłownie lało mi się z nosa ale jak popołudniu zaczęło mnie jakoś w kościach łamać to postanowiłem coś zażyć i znalazłem przepis. Nie miałem wszystkich akurat składników ale się tym nie przejolem. Do dyspozycji miałem dwie łyżki miodu bo tyle tylko ze słoika wyskrobalem, cytrynę , imbir z torebki i kurkume. Wymieszalem i odrazu pod wieczór 2 łyżki zażyłem a przed snem jeszcze 1. Zdziwiłem się rano katar bardzo zmalał odrazu poczułem, że choróbsko jakoś zmalalo. Rano zażyłem znowu 2 lyzki. Po 2 dniach stosowania takich kuracji objawy ustały.
Przemysławie bardzo miło słyszeć! jednak mimo wszystko życzę, aby eliksir nie był więcej potrzebny 😉
Mój syrop ma trochę inny kolor, mniej intensywny. Może dałam za mało kurkumy choć starałam się trzymać przepisu. Zrobiłam bez cytryny bo psuje mi cały smak. Zamiast oleju kokosowego dałam lniany, ale nie chce się dobrze wymieszać. Najlepszy jest tak jak Pani pisze “prosto z łyżeczki” choć z herbatą też jest bardzo dobry.
zawsze można dodać więcej kurkumy:) a co do wymieszania, może trzeba dać trochę mniej oleju, jeśli inny niż kokosowy. dopiszę do przepisu. pozdrawiam
Dziękuj za odpowiedź czyli jak dodałam sok z całej cytryny to do 7 dni może stać w 23 stopniach i się nie zepsuje?? Czy to jest skuteczne na ena refluks u 3 latka??? Szukam czegoś dobrego bo ma silny refluks niestety…
nie wiem jak z sokiem wytrzyma niestety. ale mozna w lodowce pod warunkiem, ze w sloiczku i lyzeczka bedzie mozna wyjać:) a co do refluksu to nie mam pojecia. gdzies czytalam, ze moze to byc jeden z objawow nietoleracji na gluten. ale tak tylko mowie, co mi kiedys wpadlo w oko. pozdrawiam:)
Witam czy na mikstury musi stać do tygodnia w temperaturze pokojowej czy mogę przechowywac w lodowce? Dodał sok z cytryny i boję się żeby się nie zepsuł…podawać dla dziecka refluksowego przed po jedzeniu? Pozdrawiam
można w lodówce, pewnie tylko zgęstnieje. poza lodówką do tygodnia, ale nie trzeba. syrop gotowy od razu. a przed czy po posiłkiem to nie mam pojęcia niestety. pozdrawiam
A ile tego mniej więcej bierzecie np. do herbaty? Żeby nie przesadzić 😉
myślę, że ciężko przesadzić! łyżeczka – dwie na pewno będzie ok. poza tym ja to jadłam prosto z łyżeczki. tak mi najbardziej smakowało i najbardziej czułam moc eliksiru 😉
Uwielbiam ten syrop, robiłam go już kilkakrotnie, nawet małolat się upomina o “imbirek”
super, że maluchom też smakuje. ale faktycznie syrop jest pycha. miód z cytryną i kokosem ???? zastanawiamsię jak z tego zrobić cukierki czy żelki ????
Wynalazlam ten przepis jakis czas temu i byl w nim pieprz Cayenne. Czemu zamienilas go na czarny? Ma skuteczniejsze dzialanie? Niestety zlapalo mnie cos w lecie:(
przykro mi:( a zmieniłam, bo jak oryginalnie czytałam o kurkumie, wywnioskowałam, że i cayenne i czarny pieprz się nadaje. później, po głębszej analizie, okazało się, że lepszy jest czarny. szkoły są chyba różne.
MOŻNA UŻYĆ KORZENIA KURKUMY ZAMIAST PROSZKU?
pewnie! tak będzie najlepiej 😉
Czy kobiety w ciąży również mogą spożywać ten magiczny syrop 🙂
tego to nie wiem, ale zakladam ze imbir, miod czy kurkuma raczej nie zaszkodza! 😉
przez ile czasu można go przechowywać?
parę dni na pewno, zależy pewnie od temperatury itp.. jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby syrop starczył na dłużej niż tydzień, więc niestety dokładnie nie potrafię powiedzieć.
A czy można wszystko, zamiast ścierać na tarce, rozdrobnić blenderem? Myślę, że mocno by to ułatwiło cały proces produkcji syropu 🙂
ale zetrzeć wystarczy sam imbir 🙂 ale jak ma tak być łatwiej, to czemu nie!
Imbir i skórka z cytryny 😀 Wyjątkowo tarki nie lubię, co tylko się da ścieram w maszynie, ale i skórka i ten imbir to za mało, żeby maszynę uruchamiać. A blender byłby chyba OK. Może i całość zblendować, miód i wszystko już razem dodane, chyba nie zaszkodzi 🙂
faktycznie zapomnialam o skorce:) jakby zmielić też białą część skórki pewnie będzie jeszcze zdrowiej!
syropek zrobiony pycha mysle ze bedzie skuteczny pozdrawiam
Przepraszam doczytałem w komentarzach ze zetrzeć ????
ok:) myślałam, że to dopisałam;) już jest poprawione. dzięki!
Witam mam pytanie skórkę z cytryny jakoś zmielić ? Czy wystarczy na tarce zetrzeć dzięki za podpowiedz
Witam. Mam pytanie. Nie mam świeżego imbiru, chciałabym dodać mielony, czy dodać go w takich samych proporcjach? Pozdrawiam 🙂
rodziłabym kupić świeży imbir, ponieważ ma dużo większą moc i jest dużo smaczniejszy niż suszony. już i tak kurkuma jest mielona (bo ciężko dostać świeżą), więc myślę, że dobrze by było, gdyby chociaż imbir był świeży, skoro jest ogólnie dostępny;) zawsze można zrobić bez imbiru i dodać go później! ale jak koniecznie musi być suszony, to wg uznania, do smaku. pozdrawiam 😉
Przechowywać do 1-2 tygodni – czy to czas, kiedy należy ten syrop spożyć od razu po przygotowaniu, czy po właśnie tym czasie należy go dopiero spożywać?
to orientacyjny czas przydatności do spożycia. syrop gotowy od razu;)
Czy olej kokosowy można zastąpić np ryżowym albo lnianym??
pominęłabym, olej kokosowy dodałam głownie ze względu na jego antyseptyczne właściwości i pyszny smak. kurkuma co prawda lepiej się przyswaja w towarzystwie tłuszczy, ale zakładam, że wciągu dnia jakieś się je i one wystarcza.
super receptura! 🙂
A jak dodać skórkę z cytryny ,zetrzeć na tarce ?hmm
zetrzeć, dopisałam;)
jak kurkuma to z pieprzem 2000% wzrasta bioprzyswajalność … polecam 🙂
tak jest, dlatego jest jednym ze składników tego eliksiru 😉
[…] 4. syrop imbirowy z miodem i kurkumą, czyli magiczny eliksir zdrowia […]
Nie mam oleju kokosowego. Moze byc bez? Albo mozna czyms zastapic?
można pominąć.
Toż to istny elkisir zdrowia! Wspaniały dobór skłądników 🙂 do tej pory kurowałam się imbirem z miodem i cytryną, ale bardzo chętnie wypróbuję Twoją wzbogaconą wersję 🙂
Cudownie pachnący 😀
Witam, chętnie wypróbuję. Mam jeszcze pytanie, jak często można go spożywać. Pozdrawiam.
myślę, że tak często jak herbatę z miodem i imbirem. ja piłam kilka razy w herbacie i do tego kilka razy prosto z łyżeczki i było ok. nie sądzę, żeby był jakiś limit, wszystko w granicach zdrowego rozsądku.
A czy małym dzieciom też można go podawać??
zależy jak małym. do roku nie powinno się podawać miodu, z resztą składników się nie orientuję, ale ja osobiście bym od roku podała. zmniejszyłabym jedynie ilość imbiru i kurkumy-żeby syrop był mniej intensywny i pominęłabym pieprz cayenne. ale w razie wątpliwości najlepiej poradzić się lekarza;)
Prawdziwy eliksir zdrowia! Ja całą jesień i zimę poję się naparem z imbiru, ale chyba podchwycę Twój pomysł i również uwarzę taki syrop 🙂
super dobry , uzywam tez do zupy dyniowej
świetny pomysł! prawie że “pomysł na…” 🙂
Bardzo ciekawy! Przydałby mi się teraz taki bo właśnie bierze mnie jakaś choroba….
podoba mi się
nietypowy.
ale chyba bym się odważyła – nie lubię ani imbiru, ani kurkumy 🙂
naprawdę można nie lubić imbiru? pierwszy raz się spotykam:D