Czy słyszeliście o labneh? Nie? to już tłumaczę: jest to kremowy, lekki serek, popularny w kuchni bliskiegowschodu, który otrzymuje się […]
zrób to sam
najprostszy przecier pomidorowy
4 komentarzeMacie dosyć obierania surowych pomidorów, zachlapanych ścian i stania nad garnkiem, gdy robicie przecier pomidorowy? Zniechęciliście się już na tyle, […]
owoce suszone w piekarniku
4 komentarzeBorówki czy maliny do granoli? Ciastek? Muffinów? Oczywiście zazwyczaj najlepszą są te świeże, jednak nie zawsze mamy je akurat pod […]
domowa pasta zielone curry
2 komentarzePasta zielone curry to chyba kwintesencja Tajlandii, kolendra, trawa cytrynowa i liście limonki, chili, imbir i czosnek, czyli wszystko, co najlepsze, zamknięte […]
domowe najlepsze: mleko roślinne
3 komentarzeMleko roślinne to świetna alternatywa dla mleka krowiego, choć teoretycznie powinno się je nazywać sokiem. Moje ulubione to zdecydowanie kokosowe, a […]
domowe najlepsze: kostki rosołowe
5 komentarzyKostki rosołowe to wiadomo sama chemia. Nie martwi mnie to za bardzo z punktu widzenia zdrowotnego, bo nie jem ich […]
domowe najlepsze: masło klarowane
2 komentarzeZnacie masło klarowane? Ja uwielbiam, szczególnie do smażenia, bo nadaje się do tego prawdopodobnie najlepiej ze wszystkich tłuszczów, a potrawy zyskują […]
syrop imbirowy z miodem i kurkumą, czyli magiczny eliksir zdrowia
69 komentarzyZaczął się sezon na przeziębienia i nawet mnie nie oszczędziło! No przecież ja nie choruję, przynajmniej tak myślałam, nawet byłam […]
domowe żelki owocowe, czyli suszone owoce w formie ruloników
16 komentarzyFruit leather, tak to się nazywa po angielsku.. czyli skóra z owoców. Brzmi przerażająco? Nie ma powodów do obaw, to tylko […]
domowe najlepsze: mleko kokosowe
3 komentarzePierwsza prawda na dziś jest taka: jeśli coś można kupić, to na pewno można to zrobić samemu w domu. Druga: wszystkie […]
cytryny marynowane w soli morskiej, confit z cytryn albo po prostu kiszone cytryny
0 komentarzyCo to właściwie są kiszone cytryny? W Polsce mamy kiszone ogórki i kapustę, w Azji kimchi (czyli kiszone warzywa, przede wszystkim kapustę), […]
domowe najlepsze: tortille kukurydziane
11 komentarzyTortille kukurydziane są jednym z moich ulubionych chlebków. Dość często jem tacos, quesadillas, jednak trochę mnie zniechęca skład tych kupnych, nie […]
bardzo chrupiąca granola z orzechami
3 komentarzePisałam, że granola bars to taka lepsza wersja granoli, bo można je wziąć do ręki i wybiec z domu. Jednak przewaga […]
domowe najlepsze: przyprawa meksykańska
6 komentarzyPrezentowana dziś przyprawa meksykańska jest moją interpretacją smaku Meksyku, jest też przy tym dość prosta i nadaje się do bardzo […]
masło orzechowe z migdałów, nerkowców i nasion słonecznika
8 komentarzySposób przygotowanie masła orzechowego został opatentowany przez amerykańskiego lekarza John Harvey Kellogg w XIX wieku, tego samego co wynalazł płatki kukurydziane. […]