Prezentowana dziś przyprawa meksykańska jest moją interpretacją smaku Meksyku, jest też przy tym dość prosta i nadaje się do bardzo wielu dań, nie tylko z repertuaru meksykańskiego, ale i do codziennego gotowania. Zawiera kmin rzymski, nasiona kolendry, oregano, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
Dodałam też sól, żeby łatwiej się mieliło, można ją oczywiście pominąć. Przyprawy mieliłam w blenderze, ale można też w moździerzu, choć będzie to bardziej czasochłonne.
przyprawa meksykańska
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka suszonych papryczek piri-piri lub 1 łyżka płatków chili
- 1 łyżeczka soli (lub wg uznania)
Przygotowanie
- Kmin i kolendrę uprażyć na patelni. Następnie wszystko dokładnie zmielić w blenderze(lub moździerzu) i przełożyć do szczelnego słoika.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Super, naprawde niezła, pytanie jak dlugo orazymy kolendre i kmin 🙂
chwilke:)
Serdeczne dzięki za przepis. Taka właśnie winna być i smakować przyprawa meksykańska. To jest to, czego potrzebuje dobre buritto, żeby było dobre 🙂 Muchas gracias 🙂
dzięki super!
dziękuję za przepis,przeptszne,naprawde rewelacyjne👍.niewiem tylko dlaczego część zaczęła mi sie rozsypywac na patelni…
pewnie chodzi o placki z cukinii i ciecierzycy? bo piszesz pod przyprawą meksykańską:) widocznie ciasto wyszło zbyt wodniste, może cukinia zbyt słabo odsączona? zawsze można dodać trochę mąki.