Prezentowana dziś przyprawa meksykańska jest moją interpretacją smaku Meksyku, jest też przy tym dość prosta i nadaje się do bardzo wielu dań, nie tylko z repertuaru meksykańskiego, ale i do codziennego gotowania. Zawiera kmin rzymski, nasiona kolendry, oregano, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
Dodałam też sól, żeby łatwiej się mieliło, można ją oczywiście pominąć. Przyprawy mieliłam w blenderze, ale można też w moździerzu, choć będzie to bardziej czasochłonne.
przyprawa meksykańska
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka suszonych papryczek piri-piri lub 1 łyżka płatków chili
- 1 łyżeczka soli (lub wg uznania)
Przygotowanie
- Kmin i kolendrę uprażyć na patelni. Następnie wszystko dokładnie zmielić w blenderze(lub moździerzu) i przełożyć do szczelnego słoika.
Niezbędne sprzęty w domu. Co warto mieć?
Urządzając dom, możesz się zastanawiać, w jakie sprzęty zainwestować, a z których możesz zrezygnować. W sklepach jest wiele propozycji, dlatego...
Czytaj dalej
Poszukiwanie równowagi między pracą a życiem prywatnym
Odkryj skuteczne metody na utrzymanie równowagi między pracą a życiem osobistym. Sprawdź, jak elastyczność pracy zdalnej może pomóc w osiągnięciu...
Czytaj dalej
Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami
Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Super, naprawde niezła, pytanie jak dlugo orazymy kolendre i kmin 🙂
chwilke:)
Serdeczne dzięki za przepis. Taka właśnie winna być i smakować przyprawa meksykańska. To jest to, czego potrzebuje dobre buritto, żeby było dobre 🙂 Muchas gracias 🙂
dzięki super!
dziękuję za przepis,przeptszne,naprawde rewelacyjne👍.niewiem tylko dlaczego część zaczęła mi sie rozsypywac na patelni…
pewnie chodzi o placki z cukinii i ciecierzycy? bo piszesz pod przyprawą meksykańską:) widocznie ciasto wyszło zbyt wodniste, może cukinia zbyt słabo odsączona? zawsze można dodać trochę mąki.