Tortille kukurydziane są jednym z moich ulubionych chlebków. Dość często jem tacos, quesadillas, jednak trochę mnie zniechęca skład tych kupnych, nie wspominając o tym, że nie udało mi się jeszcze kupić takich, zrobionych w 100% z mąki kukurydzianej. Ale okazuje się, że dość łatwo (nie mówię szybko!) można takie tortille przygotować w domu!
Potrzebna będzie masa harina, albo inna, ugotowana mąka np. taka. Niestety ze zwykłej mąki kukurydzianej, z surowej kukurydzy, tortille nie wychodzą;(
Co mnie zdziwiło, to fakt, że mąka kukurydziana nie musi być żółta. Mąkę zalewamy gorącą wodą, taka najgorętsza z kranu wystarczy, wyrabiamy kulkę i czekamy obowiązkowo 30 min !!! Inaczej nic z tego nie wyjdzie. Kukurydza musi wchłonąć wodę, żeby masa była plastyczna.
Następnie masę dzielimy na mniejsze części (z przepisu poniżej wychodzi 16 małych placków) i rozpłaszczamy. Najlepiej to robić prasą do tortilli, której ja niestety nie mam i rozpłaszczam placki przyciskając dużym garnkiem lub naczyniem do pieczenia.
Rozpłaszczone placki pieczemy na dobrze rozgrzanej patelni, kilka razy obracając. Jeśli po drugim odwróceniu tortilla się „napuszy” jesteśmy w domu. Gorące powietrze od środka upiecze tortille i będzie ona delikatna i przepyszna.
Tutaj fajny filmik pokazujący domową „produkcję” tortilli z użyciem prasy, tutaj z użyciem dłoni, a tutaj blachy.
Mąkę używam taką, ma ona nawet swoją stronę na wikipedi!
Jak się okazuje, jest to mąka z gotowanej kukurydzy, używana w tradycyjnej kuchni Wenezueli i Kolumbii i choć różni się od masa harina, tradycyjnej mąki na tortille, to daje równie dobre efekty.
Można ją znaleźć na allegro.
- 300g mąki kukurydzianej (masa harina lub innej ugotowanej)
- ok. 380 ml gorącej wody (najcieplejszej z kranu)
- pół łyżeczki soli
- papier lub folia, między którymi placki będą rozpłaszczane
- W misce wymieszać mąkę z solą. Dodawać gorącą wodę, mieszając. Gdy masa zacznie się sklejać, wyrabiać ją ręką, aż do gładkiej konsystencji. Jak masą będzie za sucha, dodać więcej wody, jak za mokra więcej mąki. Ma być wilgotna i się nie rozsypywać.
- Przykryć wilgotnym ręcznikiem i pozostawić na 30-40 min do odpoczęcia. Nie pomijać tego kroku, inaczej tortille nie wyjdą!
- W międzyczasie przygotować papier/folię. Potrzebne będzie ok. 8 kawałków papieru do pieczenia lub grubszej folii (np. z grubszych woreczków, nie spożywczej!) do spłaszczania placków, większych niż średnica docelowych tortilli.
- Masę chwilę wyrabiać, ewentualnie podsypać mąką. Podzielić na mniejsze kawałki.
- Zwilżyć ręce (ten krok ma ułatwić rozpłaszczanie) alternatywnie można obtoczyć w mące (trzeba sprawdzić, jak jest łatwiej), wziąć do ręki jedną kulkę, chwilę ją wyrabiać, żeby wygładzić i nadać kształt najbliższy kuli.
- Położyć na kawałku papieru lub folii, delikatnie spłaszczyć ręką, przykryć drugim kawałkiem i przy pomocy wybranego naczynia, rozpłaszczyć. Trzeba w to włożyć dość dużo siły, następnie odkleić papier/folię tortilli i powtórzyć ten kroki z 2 razy.
- Na koniec można trochę tortille rozwałkować. Generalnie im cieńsza tortilla, tym lepiej.
- Tortillę położyć na dobrze rozgrzanej patelni na 30 sekund, następnie odwrócić i trzymać około minuty, odwrócić jeszcze z 1-2 razy, aż tortilla będzie równomiernie przypieczona. Po drugim odwróceniu (ew. pierwszym) tortilla powinna się napełnić powietrzem, jak nie w całości to chociaż powinny się zrobić duże bąble.
- Tortille trzymać w ręczniku kuchennym, żeby zmiękły i nie wystygły. Jeść od razu albo zamrozić.
hm ciekawe, nie słyszałąm, ale już mnie internet doinformował:) ciekawe, czy jestem w stanie to gdzieś kupić. trzeba sprawdzić. rozumiem, że robiłeś/ słyszałeś, że ktoś robił?
Mąka kukurydziana podana w przepisie jest genetycznie modyfikowana sprowadzana ze Stanów! NIE POLECAM! Oczywiscie za cala ta mąką kryje się firma Monsanto.
dzięki za info. tylko pozostaje pytanie skąd brać mąkę do tortill kukurydzianych ?:) chyba trzeba wymyślić alternatywną wersję przeisu.
Dziękuję za informację i do bardzo ważne dla naszego zdrowia 🙏
Róbcie z mąki żytniej prosty przepis mąką wrzątek i sól plus jakies zioła wg gustu dodajemy łyżkę oleju lub oliwy. Ciasto ugniatamy robimy kulki lyb rwiemy na kawałki z ktorych będziemy robili placki.i czekamy tak 25-30 min. I smażymy bez tłuszczu.
z żytniej nie robiłam i pewnie są super i może faktycznie prościej je rozwałkować, ale nie będą to placki kukurydziane 😉 ale dzięki za uwagę
Dodalaś mi tym przepisem otuchy, że bez praski też można, bo kiedyś kupiłam identyko mąkę, próbowałam, klnęłam, szlak mnie trafiał, a na końcu wszystko poszło do kosza. No nie byłam w stanie ich rozpłaszczyć, ani wałkiem, ani patelnią, bo bardzo sie kruszyły. Nie pamietam co to był za przepis, ale faktycznie chyba ciasto nie odpoczywało tak długo. Twoje są idealne – i jak pieknie się wzdymają na patelni 🙂
bardzo mi miło :)) no najważniejsze to dodać gorącej wody i odczekać. jak się kruszą, prawdopodobnie ciasto jest zbyt suche. no ale z praską byłoby dużo prościej, poważnie rozważam, zakup takiej 🙂 najlepiej by było też pewnie użyć mase harinę, ale jeszcze mi się nie udało takiej dostać. placki robię bardzo rzadko, bo jest to niestety pracochłonne. ale warto:D mam nadzieję, że spróbujesz i się udadzą! ps. zanim pierwszy raz robiłam, obejrzałam chyba wszystkie filmiki na youtubie! a trochę tego jest.
[…] 6. domowe najlepsze: tortille kukurydziane […]
Niestety zrobiłam wszystko według przepisu i nie wyszły, strasznie się kruszyły i nie dało się ich rozwałkować. Co mogło pójść nie tak?
to bardzo mi przykro. czy odczekałaś co najmniej pół godziny? prawdopodobnie ciasto było zbyt suche.