Przyznam Wam się bez bicia, że nic nie jest w stanie zastąpić aromatu duszonego mięsa, zwłaszcza kiedy miesza się on […]
jednogarnkowe
zupa na rozgrzanie z soczewicą, batatem i szpinakiem
13 komentarzyCześć robaczki. Dziś na specjalne życzenie Doldi, proponuję pożywną zupę, która rozgrzeje Was w te ponure dni. Połączenie soczewicy, batata, […]
smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką
6 komentarzyOstatnio królują u mnie proste obiady i bardzo doceniam, jeśli danie robi się w tempie ekspresowym. Dodatkowo uwielbiam, jak mogę […]
curry z batata, pomidorów, szpinaku i ciecierzycy
6 komentarzyHello listopadzie! Mam wrażenie, że ciągle tylko piszę o pogodzie, ale jakby nie było, to co jemy, ma z nią […]
kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli szybki letni obiad
4 komentarzeSzybki obiad po pracy? Leniwy weekend i brak natchnienia? Jesteście świeżo po przeprowadzce i wasza kuchnia nie jest jeszcze gotowa […]
pieczone pulpety warzywne z marchewką, ciecierzycą w aromatycznym sosie pomidorowym
8 komentarzyNa pewno macie takie dni, że nie chce się wam gotować, myśleć o tym co ugotować, a tym bardziej iść […]
potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą
2 komentarzeNiby wiosna, niby maj, a pada śnieg. Jak żyć? Sezon truskawkowy prawie w pełni, a wiosna się gdzieś schowała. Chętnie […]
rosół tajski z wołowiny z warzywami i makaronem
3 komentarzePlan był taki, żeby raz na jakiś czas dodawać przepisy inspirowane Tajlandią, a mijały kolejne tygodnie i ciągle nic się nie pojawiało. […]
zupa czerwone curry z krewetkami i tagliatelle z cukinii
4 komentarzeSkoro już jesteśmy w temacie ekspresowych zup (ostatni wpis to domowa zupka „chińska”), a takie dania zimą lubimy najbardziej, chciałabym […]
potrawka z soczewicy z ziemniakami, groszkiem i szpinakiem
5 komentarzyCoraz bardziej lubię proste dania, a jeszcze bardziej takie, które starczają na więcej niż jeden dzień. Kiedyś nie do pomyślenia było, […]
curry z dynią, soczewicą i pomidorami (indyjskie)
5 komentarzyCurry z dynią, soczewicą i kapustą musi być jednym z najbardziej jesiennych dań na świecie. Rozgrzewające, aromatyczne i pomarańczowe w kolorze. […]
zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą
4 komentarzeZielone curry to tradycyjne danie kuchni tajskiej, które za sprawą kolendry, imbiru i trawy cytrynowej jest bardzo aromatyczne i po prostu przepyszne. Sięgam po […]
jednogarnkowy makaron z ricottą i warzywami
9 komentarzyKto nie lubi dań jednogarnkowych, są proste i zazwyczaj szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze, potrzebny jest tylko jeden garnek! Szczególnie przydatne w przypadku, […]
zielone minestrone, czyli wiosenna zupa ze szparagami, szpinakiem i kapustą
3 komentarzeSkoro przez najbliższy czas ma być mowa o oczyszczaniu/gubieniu zbędnych kilogramów, nie może zabraknąć zupy! A jaką jem najchętniej, gdy […]
curry z krewetkami, kalafiorem, pomidorami i mlekiem kokosowym
3 komentarzeNie przepadasz za kalafiorem? Dobrze się składa, ja też nie 🙂 Ale….. w curry z krewetkami za sprawą kilku przypraw, […]