Ostatnio królują u mnie proste obiady i bardzo doceniam, jeśli danie robi się w tempie ekspresowym. Dodatkowo uwielbiam, jak mogę wyczyścić lodówkę i wszystkie resztki wrzucić do jednej patelni. Dzisiejszy smażony ryż właśnie do takich się zalicza i można wykorzystać wszystko, co się akurat ma pod ręką. W końcu porządki przed Świętami są bardzo mile widziane.
przejdź prosto do przepisuW dzisiejszej wersji znalazły się brązowe pieczarki (są dużo bardziej aromatyczne niż białe), cukinia, marchewka, ale też trochę jarmużu i cebuli. Na koniec posypałam kolendrą i kruszonymi nerkowcami i podałam z awokado, czego akurat tutaj nie widać. Przyprawiłam, prawie najprościej jak się da: czosnkiem, imbirem i sosem sojowym.
Najwięcej czasu zajęła sesja, bo się bawiłam statywem i wyszło jakieś 2 godziny! A czy było warto? Oceńcie sami ???? Ale plus jest taki, że na pewno trochę się nauczyłam jego obsługi.
Nie wiesz jak gotować ryż metodą absorpcji? Tutaj znajdziesz instrukcję.
- ¾ szklanki ryżu (150g) ok. 2 szklanki ugotowanego
- 1 cebula
- kilka pieczarek
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- szklanka pokrojonego jarmużu lub szpinaku
- ½ łyżki startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- kolendra, nerkowce i opcjonalnie awokado lub zielona cebulka do podania
- opcjonalnie: 1-2 jajka
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją, ja gotuję metodą absorpcji, link powyżej. W miarę możliwości ostudzić, ale z ciepłym tez da radę, choć najlepiej przygotować go dzień wcześniej.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i zrobić z niej wstążki przy pomocy obieraczki. Cukinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki.
- W głębokiej patelni rozgrzać trochę masła z oliwą i dodać pieczarki. Na dość dużym ogniu trochę je przypiec, dodać cebulę i smażyć, aż zacznie mięknąć, dodać imbir, posiekany czosnek i cukinię. Po chwili dodać marchewkę i jarmuż i smażyć jeszcze chwilę. Jeśli używacie szpinak, dodać go trochę później.
- Gdy warzywa są praktycznie gotowe, dodać łyżkę masła i ryż. Chwilę smażyć ciągle mieszając, dodać sos sojowy wymieszany z 3 łyżkami wody i dobrze wymieszać.
- Podawać z pokrojonymi nerkowcami, kolendrą, opcjonalnie awokado i zieloną cebulką.
- Jeśli chcecie dodać jajko: gdy warzywa są gotowe, przesunąć je na bok patelni, wbić jajko(a) i zrobić jajecznicę. Dalej postępować jak powyżej.

Pyszna potrawa! Jeszcze lepiej smakuje, gdy jest podana pare godzin po przygotowaniu-smaki i aromaty świetnie się komponują.
Fantastyczne szybkie danie 🙂 zrobiłam bez szpinaku i jarmużu , bo nie miałam w lodowce a i tak wyszło pyszne 🙂
Pyszne ????
dzięki Marlena! cieszę się, że smakowało:D
Mmmm wygląda smacznie.
Ciekawy pomysł na szybki obiad 🙂