
Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami
Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych,…
Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych,…
W końcu poczułam na bazarku wiosnę. Wszędzie było pełno pięknych, młodych warzyw, uśmiechniętych ludzi i zapach kwiatów w powietrzu. Najbardziej zależało mi…
Soba to japoński makaron z mąki gryczanej. Jest bardo smaczny i ma specyficzną konsystencję, dlatego zazwyczaj, szczególnie domowy, je się…
Ostatnie parę wpisów to ciecierzyca na różne sposoby: pieczona, chrupiąca przekąska, następnie hummus (z dynią), czyli pasta z cieciorki z tahiną, a dziś alternatywny sposób…
Spring rolls to świetny wynalazek z Azji południowo wschodniej, jednak to wersja surowa (niesmażona) najbardziej do mnie przemawia. Sajgonki…
Zazwyczaj jest tak że jedzenie pasujące kolorystycznie smakuje najlepiej. Burak ser kozi pomarańcz? Czekolada truskawki śmietana? Pomidor bazylia mozzarella? Może…
Kostki rosołowe to wiadomo sama chemia. Nie martwi mnie to za bardzo z punktu widzenia zdrowotnego, bo nie jem ich…
Chyba lato daje mi się już we znaki.. bo ostatnio myślałam o dyni i trochę zatęskniłam za jesienią. Ale…
Kurczak satay to po prostu kurczak w sosie z orzeszków ziemnych, który opanował całą Azję południowo-wschodnią. W Europie jest najbardziej kojarzony z…
Wołowina po koreańsku to chyba najpopularniejsze danie tego kraju i do tego przepyszne, a jej prawdziwa nazwa to bulgogi. A…
Rano często nie ma czasu i chęci na gotowanie, poza tym nie zawsze ma się ochotę na wielkie śniadanie…
Botwinka bez botwinki? Tak, to jest możliwe i już wyjaśniam. Jak wiadomo botwinka pojawi się dopiero na wiosnę i do…
Na wiosenne młode warzywa jeszcze trochę trzeba poczekać, wiec póki co trzeba się cieszyć z tego co został z jesieni. Obecnie jem…
Ostatnio królują u mnie proste obiady i bardzo doceniam, jeśli danie robi się w tempie ekspresowym. Dodatkowo uwielbiam, jak mogę…
Ostatnio dużo kombinowałam z omletami: na słodko, na słono i się zorientowałam, że poza jednym jedynym z batatem, nie ma…