kurczak satay z sałatką makaronową
bezglutenowe, dania główne, na słono, przepis

kurczak satay z sałatką makaronową

1 komentarz

Kurczak satay to po prostu kurczak w sosie z orzeszków ziemnych, który opanował całą Azję południowo-wschodnią. W Europie jest najbardziej kojarzony z kuchnią tajską i chyba sami Tajowie uważają go za własność, chociaż korzenie ma indonezyjskie, a nazwa bierze się od indonezyjskiego sate, co znaczy szaszłyk, które często podaje się własnie z takim sosem. Co by nie było, jest pyszny jak zresztą prawie wszystkie dania z tamtych rejonów,  a ja czasem żałuję, że się tam nie urodziłam, żeby móc jeść satay czy pad thaia na święta zamiast bigosu czy żurku.

Przejdź prosto do przepisu

kurczak satay z sałatką makaronową

Mi taki kurczak najfajniej pasuje do chrupiącej, świeżej sałatki z makaronem, ale można też podać po prostu z ryżem czy nawet sam.

kurczak satay z sałatką makaronową

Sam sos można pewnie zrobić na milion sposobów, moja wersja zainspirowana jest restauracja w Gdyni (moją ulubioną zresztą) Good Morning Vietnam. Nie podają tam co prawda kurczaka satay, ale moją przepyszne szaszłyki z orzeszkami ziemnymi i najlepszą na świecie sałatkę z makaronu i chrupiących warzyw. I do wszytkiego duuużo mięty i duuużo kolendry.

kurczak satay z sałatką makaronową

Sałatkę można przygotować z dowolnych warzyw jak ogórek, marchewka, papryka, cukinia, rzodkiew. Z ziół najlepiej dodać co najmniej 2 z następujących: kolendra, mięta, bazylia. Ale na pierwszym miejscu dałabym jednak miętę. To dzięki niej sałatka jest tak wyjątkowo świeża.

kurczak satay z sałatką makaronową

  

kurczak satay z sałatką makaronową
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • sos satay: duża garść kolendry, 1 papryczka chili, ⅓ kubka orzeszków ziemnych, duża łyżka startego świeżego imbiru, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, sok z 1 limonki i trochę soli (chyba, że orzeszki były słone)
  • 2 piersi z kurczaka (400-500g)
  • 150g makaronu ryżowego (nitki)
  • 1 duża marchewka
  • kawałek ogórka
  • kilka zielonych cebulek
  • po małej garści świeżej: mięty, kolendry i bazylii
  • ewentualnie papryka, avocado czy inne warzywa
  • dressing: łyżka sosu satay, łyżka sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, łyżeczka cukru
Przygotowanie
  1. Sos satay: wszystkie składniki zmielić w blenderze na gładko. Dodać trochę wody, gdyby było zbyt gęste i opcjonalnie więcej soli/sosu rybnego lub odrobinę cukru, gdyby było za kwaśne.
  2. Kurczaka pokroić, dodać 2 łyżki sosu, dobrze wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny, a najlepiej na noc. Przed upieczeniem nadziać na patyczki do szaszłyków. Piec w 210C przez 10-12 min. Na ostatnie kilka minut podkręcić temperaturę i włączyć grilla.
  3. Warzywa pokroić w paseczki (można użyć mandoliny, obieraczki bądź noża). Składniki na dressing wymieszać.
  4. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, odsączyć, przelać zimna wodą i dobrze odcedzić. Można go pociąć nożyczkami, żeby się łatwiej jadło. Następnie przełożyć do dużej miski, dodać warzywa, ¾ ziół, dressing i wymieszać. Posypać resztą ziół.
  5. Na talerz nakładać trochę makaronu, szaszłyk i sos i ewentualnie dodać sosu rybnego bądź limonki do smaku.
Uwagi
Sos rybny można zastąpić sosem sojowym.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

  1. pycha!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):