Czy kiedykolwiek myśleliście o tym, aby połączyć delikatność jajek z kremowym smakiem awokado? Jeśli tak, to mamy coś wspólnego! A jeśli nie, to z pewnością przekonacie się, że to genialne połączenie. Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem to nie tylko przepyszna przekąska, ale również zdrowe, kolorowe danie, które na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach. Gotowi na kulinarną przygodę? Zaczynamy!
Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem – składniki
- 6 jajek
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
Majonez nie jest konieczny, ale jeśli lubicie, doda on kremowości naszemu farszowi. Jeśli szukacie lżejszej wersji tego dania, możecie zastąpić go jogurtem naturalnym.
Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem – przepis krok po kroku
- Jajka ugotujcie na twardo, następnie obierzcie je i przekrójcie na pół.
- Żółtka wyjmijcie ostrożnie i przełóżcie do miski.
- Awokado obierzcie, usuńcie pestkę i miąższ zgniećcie widelcem.
- Do miski z żółtkami dodajcie rozgniecione awokado, sok z cytryny, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Jeśli używacie, dodajcie też majonez. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Uzyskaną masą napełnijcie białka jaj.
- Gotowe jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem podawajcie na zielonej sałacie.
- Podawajcie na zimno jako przekąskę lub dodatek do głównego dania.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.