Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem

Czy kiedykolwiek myśleliście o tym, aby połączyć delikatność jajek z kremowym smakiem awokado? Jeśli tak, to mamy coś wspólnego! A jeśli nie, to z pewnością przekonacie się, że to genialne połączenie. Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem to nie tylko przepyszna przekąska, ale również zdrowe, kolorowe danie, które na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach. Gotowi na kulinarną przygodę? Zaczynamy!

Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem – składniki

  • 6 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)

Majonez nie jest konieczny, ale jeśli lubicie, doda on kremowości naszemu farszowi. Jeśli szukacie lżejszej wersji tego dania, możecie zastąpić go jogurtem naturalnym.

Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem – przepis krok po kroku

  1. Jajka ugotujcie na twardo, następnie obierzcie je i przekrójcie na pół.
  2. Żółtka wyjmijcie ostrożnie i przełóżcie do miski.
  3. Awokado obierzcie, usuńcie pestkę i miąższ zgniećcie widelcem.
  4. Do miski z żółtkami dodajcie rozgniecione awokado, sok z cytryny, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Jeśli używacie, dodajcie też majonez. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  5. Uzyskaną masą napełnijcie białka jaj.
  6. Gotowe jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem podawajcie na zielonej sałacie.
  7. Podawajcie na zimno jako przekąskę lub dodatek do głównego dania.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *