spring rolls z brzoskwinią i pikantną wieprzowiną

 

Spring rolls to świetny wynalazek z Azji południowo wschodniej, jednak to wersja surowa (niesmażona) najbardziej do mnie przemawia. Sajgonki na zimno mają korzenie Wietnamskie i ich prawdziwa nazwa to Gỏi cuốn. Inne nazwy to vietnamese spring rollsummer roll albo salad roll.

Czyli jak by nie patrzeć, jest to sałatka z makaronem zawinięta w papier ryżowy, którą moczy się w sosie, najczęściej z orzeszków ziemnych. Uwielbiam je za ich lekkość, świeżość i fakt, że są chrupiące, a sos kremowy (to już opcjonalnie oczywiście).

Przejdź prosto do przepisu

DSC_0202

Już od jakiegoś czasu czekałam na soczyste brzoskwinie, żeby przyrządzić ten specjał. Dodałam też pikantnej wieprzowiny (karkówki).  Ale mógłby to być równie dobrze łosoś czy kurczak albo krewetki. Albo nawet wersja bezmięsna.

spring rolls z pikantną wieprzowiną i brzoskwinią

Wszystkie składniki najlepiej przygotować wcześniej, układając je w zasięgu ręki.

A samo rolowanie jest prostsze niż mogłoby się to wydawać. Wystarczy odrobina wprawy oraz odpowiednio namoczony papier. Ja moczę w wodzie gorącej, ale nie parzącej. Jednak niektóre papiery ryżowe wolą wodę zimną. Zatem albo należy postępować zgodnie z instrukcją, albo ustalić optymalną temperaturę metodą prób i błędów.

spring rolls z pikantną wieprzowiną i brzoskwinią

A jaki jest sos? Kremowy, słodko-słono-kwaskowaty, pyszny i jest jednym z powodów, dla których kocham spring rolls.

spring rolls z pikantną wieprzowiną i brzoskwinią

Zatem rolujcie te pyszne spring rolls póki trwa sezon na brzoskwinie, a ja życzę smacznego!

sajgonki na zimno

Jeszcze uwaga na koniec: jak chcecie zabrać sajgonki na wynos, zawińcie je w folię spożywczą.

spring rolls z pikantną wieprzowiną i brzoskwinią
 
na 10 szt.
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 10 papierów ryżowych
  • 250g karkówki wieprzowej
  • marynata: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 100g makaronu ryżowego
  • 10cm ogórka
  • 2 nieduże marchewki
  • listki mięty i kolendry
  • 1 awokado
  • 2 nieduże brzoskwinie
  • sos: ½ szklanki orzeszków ziemnych, 3 łyżki koncentratu z tamaryndowca, sok z ½ limonki, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżeczki cukru, 2x3 cm świeżego imbiru, 3 łyżki wody.
CZYTAJ DALEJ  pieczone placki z kukurydzą
Przygotowanie
  1. Karkówkę pokroić w paski i wymieszać ze składnikami na marynatę i odstawić na co najmniej ½ godziny. Następnie upiec (usmażyć) na dobrze rozgrzanej patelni przez parę minut (najlepiej bez tłuszczu).
  2. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją i przelać zimna wodą. Odsączyć.
  3. Marchewki i ogórka umyć, obrać (wg. uznania) i pokroić na drobne paseczki.
  4. Awokado przepołowić, przy pomocy łyżki wyciągnąć miąższ i pokroić w paski.
  5. Brzoskwinię umyć i pokroić na kawałki.
  6. Przygotować miskę z wodą (temperatura zgodna z instrukcją papierów).
  7. Papier zanurzyć w wodzie, chwilę potrzymać, wyciągnąć i lekko otrząsnąć. Ułożyć na blacie.
  8. NA papierze ułożyć po 2 listki mięty i kolendry. Następnie trochę makaronu, warzywa, mięso i zawinąć.
  9. Przygotować sos: imbir obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Dodać więcej cukru, sosu rybnego lub limonki do smaku.
Uwagi
Tamaryndowca można zastąpić 2 łyżkami soku z limonki albo octem ryżowym.
Sos sriracha można zastąpić płatkami chili albo pieprzem cayenne (wg uznania, do smaku).
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):