botwinka bez botwinki
jednogarnkowe, na słono, przepis, wegańskie, wegetariańskie, zupy

botwinka bez botwinki a’la barszcz ukraiński

0 komentarzy

Botwinka bez botwinki? Tak, to jest możliwe i już wyjaśniam. Jak wiadomo botwinka pojawi się dopiero na wiosnę i do tego nie mam pewności, czy tutaj ją w ogóle dostanę. W zeszły roku udało mi się to tylko raz! Ale wymyśliłam sposób na to, jak poczuć smak tych pysznych wiosennych liści, bez konieczności ich dodawania 😉 I zamierzam się dziś moim odkryciem podzielić.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_7059

Łatwo się domyślić, że jednym ze składników będzie burak. I będzie go dość dużo. A czym zastąpić delikatne liście? Młodym szpinakiem! To takie proste. Zapewne Ameryki nie odkryłam, ale jakoś wcześniej na to nie wpadłam.

botwinka bez botwinki

Ale dlaczego a’la barszcz ukraiński? Z barszczu ukraińskiego (przynajmniej mojej wersji) pożyczyłam fasolę i smak boczku w postaci wędzonej papryki.

botwinka bez botwinki

To wszystko w towarzystwie koperku, cytryny i śmietany. A koperek z wędzoną papryką lubi się baaaardzo, szczerze jestem zaskoczona, że aż tak!

botwinka bez botwinki

Tutaj znajdziesz przepis na domowe kostki rosołowe.

botwinka bez botwinki a'la barszcz ukraiński
 
4 średnie porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 litr delikatnego bulionu
  • 2-3 buraki (ok. 400g)
  • 2 marchewki
  • 2 duże garści młodego szpinaku
  • ½ szklanki suchej fasoli (lub ok 1,5 ugotowanej)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (lub więcej)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • cytryna
  • sól do smaku
  • garść koperku
Przygotowanie
  1. Fasolę moczyć 8-12 godzin, następnie wymienić wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Około godziny +-30 minut.
  2. Buraki i marchewki obrać i pokroić w słupki lub małe kawałki.
  3. Do bulionu dodać marchewki, buraki, posiekany czosnek i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać przyprawy, fasolę, plasterek cytryny i gotować kilka minut. Dosolić do smaku i dodać sok z ok. połowy cytryny lub według uznania. Dodać szpinak i część posiekanego koperku i gotować kilka kolejnych minut. Plasterek cytryny wyrzucić.
  4. Podawać ze śmietaną i koperkiem.
Uwagi
Bulion można zastąpić wodą i kilkoma domowymi kostkami rosołowymi. Link nad przepisem
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]