kotleciki z cieciorki
bezglutenowe, dania główne, placki i kotleciki, przekąski, przepis, wegetariańskie

szybkie placki z hummusu z marchewką i brokułem

1 komentarz

Ostatnie parę wpisów to ciecierzyca na różne sposoby: pieczona, chrupiąca przekąska, następnie hummus (z dynią), czyli pasta z cieciorki z tahiną, a dziś alternatywny sposób wykorzystania pasty, czyli placki z hummusu.

Przejdź prosto do przepisu

kotleciki z cieciorki

Placki są super proste w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy pod ręką hummus;) Dodałam też marchewki (startej) i brokuła (podgotowanego), co sprawdziło się świetnie, ale wybór dodatków jest dowolny i można wykorzystać to co się akurat ma pod ręką, albo nawet resztki z obiadu.

Pastę z ciecierzycy, którą użyłam, była z dodatkiem dyni, ale oczywiście każda się nada, a domowa będzie najlepsza.

kotleciki z cieciorki

Placki mają jedną wielką zaletę: spowodują, że częściej będę robić hummus. Wcześniej miałam obawy, czy wszytko zjemy i czy na pewno mam na niego ochotę przez parę dni z rzędu. Teraz problemu nie ma: jednego dnia będę jeść go jako pastę, a np. 2 dni później przerobie na placki ❤️.

kotleciki z cieciorki

szybkie placki z hummusu z marchewką i brokułem
 
na 2 male lub 1 duża porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200ml hummusu
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • szklanka różyczek brokuła
  • garść pietruszki
  • przyprawy: duża szczypta pieprzu cayenne, kminu rzymskiego, wędzonej papryki (wg uznania)
  • sól do smaku
  • do podania: ser feta, jogurt naturalny, pomidor, kawałek ogórka, kawałek cebuli
Przygotowanie
  1. Dosolić i doprawić hummus wg uznania. Powinien być wyrazisty i aromatyczny.
  2. Dodać jajko oraz drobno posiekaną pietruszkę i dobrze wymieszać.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Brokuła podgotować w osolonej wodzie al dente.
  5. Warzywa dodać do masy i zamieszać.
  6. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną masła po 5-6 min. z każdej strony, do ładnego przyrumienienia. Mi wyszło 6 sztuk.
  7. Podawać z fetą rozrobioną z jogurtem naturalnym i sałatka z pomidora, ogórka cebuli.
Uwagi
Wykorzystałam hummus z dynią z poprzedniego przepisu i dodałam jedynie szczyptę pieprzu cayenne.

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

  1. Pyszne, zdrowe i kolorowe, dla mnie bomba 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):