szybkie placki z hummusu z marchewką i brokułem

Ostatnie parę wpisów to ciecierzyca na różne sposoby: pieczona, chrupiąca przekąska, następnie hummus (z dynią), czyli pasta z cieciorki z tahiną, a dziś alternatywny sposób wykorzystania pasty, czyli placki z hummusu.

Przejdź prosto do przepisu

kotleciki z cieciorki

Placki są super proste w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy pod ręką hummus;) Dodałam też marchewki (startej) i brokuła (podgotowanego), co sprawdziło się świetnie, ale wybór dodatków jest dowolny i można wykorzystać to co się akurat ma pod ręką, albo nawet resztki z obiadu.

Pastę z ciecierzycy, którą użyłam, była z dodatkiem dyni, ale oczywiście każda się nada, a domowa będzie najlepsza.

kotleciki z cieciorki

Placki mają jedną wielką zaletę: spowodują, że częściej będę robić hummus. Wcześniej miałam obawy, czy wszytko zjemy i czy na pewno mam na niego ochotę przez parę dni z rzędu. Teraz problemu nie ma: jednego dnia będę jeść go jako pastę, a np. 2 dni później przerobie na placki ❤️.

kotleciki z cieciorki

szybkie placki z hummusu z marchewką i brokułem
 
na 2 male lub 1 duża porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200ml hummusu
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • szklanka różyczek brokuła
  • garść pietruszki
  • przyprawy: duża szczypta pieprzu cayenne, kminu rzymskiego, wędzonej papryki (wg uznania)
  • sól do smaku
  • do podania: ser feta, jogurt naturalny, pomidor, kawałek ogórka, kawałek cebuli
Przygotowanie
  1. Dosolić i doprawić hummus wg uznania. Powinien być wyrazisty i aromatyczny.
  2. Dodać jajko oraz drobno posiekaną pietruszkę i dobrze wymieszać.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Brokuła podgotować w osolonej wodzie al dente.
  5. Warzywa dodać do masy i zamieszać.
  6. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną masła po 5-6 min. z każdej strony, do ładnego przyrumienienia. Mi wyszło 6 sztuk.
  7. Podawać z fetą rozrobioną z jogurtem naturalnym i sałatka z pomidora, ogórka cebuli.
Uwagi
Wykorzystałam hummus z dynią z poprzedniego przepisu i dodałam jedynie szczyptę pieprzu cayenne.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):