Za oknami już jesień, nawet tu w Nicei. Czasem zdarzają się przebłyski lata, ale generalnie jest szaro i niezbyt ciepło. […]
Tag: ryż
Imbirowy ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym
0 komentarzyNawet jak nie przepadałam za ryżem, bardzo lubiłam wersję smażoną, szczególnie z krewetkami. Taki w pudełku na wynos z baru azjatyckiego. Wiec […]
chili con carne
0 komentarzyDnia 30/11/2015 napisałam „Idea chili con carne zawsze do mnie przemawiała, jednak jeden mały szczegół powodował, że nie byłam jego […]
szparagi mango awokado i ryż (czarny) w formie orzeźwiającej sałatki
0 komentarzySezon na szparagi trwa w najlepsze i i ponieważ jest dość upalnie, najchętniej jem je w sałatkach. Ostatnio zrobiłam „tradycyjną” […]
sałatka z tuńczykiem, ryżem, awokado i cukinią
3 komentarzeNajbardziej na świecie kocham czekoladę, frytki i sushi. To ostatnie mogłabym jeść na okrągło, na każdą okazję, nawet na deser! […]
smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką
6 komentarzyOstatnio królują u mnie proste obiady i bardzo doceniam, jeśli danie robi się w tempie ekspresowym. Dodatkowo uwielbiam, jak mogę […]
kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny
2 komentarzeRisotto ze szparagami to jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Proste w przygotowaniu, pyszne i zawiera mój najukochańszy składnik. Wino. […]
risotto carbonara, czyli o miłości do dwóch dań na jednym talerzu
2 komentarzeCzy są tu jacyś miłośnicy carbonary? A co się stanie, jeśli połączymy ją z innym fantastycznym włoskim wynalazkiem- risotto? Otrzymamy […]
czarny ryż, soczewica i pieczone warzywa z sosem z orzeszków ziemnych
0 komentarzyJestem ogromną fanką pieczonych warzyw. Ty też? Zresztą, najchętniej piekłabym wszystko, choć i tak robię to już bardzo często: warzywa […]
risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą
7 komentarzyUwielbiam risotto. Kocham. Ubóstwiam. Mogłoby zabraknąć słów do opisania tego, co czuje do tego kremowego ryżu. Z dużą ilością parmezanu. […]
zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą
4 komentarzeZielone curry to tradycyjne danie kuchni tajskiej, które za sprawą kolendry, imbiru i trawy cytrynowej jest bardzo aromatyczne i po prostu przepyszne. Sięgam po […]
sałatka z ryżem, batatem, szparagami i truskawkami
4 komentarzeJak widać po załączonych obrazkach, znowu będziemy rozmawiać o szparagach. Ale sezon w Nicei już w pełni, więc korzystam, póki […]
sushi bowl, czyli wiosenna micha z rybą i ryżem
1 komentarzZnacie sushi? Lubicie sushi? Tak? 🙂 To bardzo dobrze, bo dzisiejsze sushi bowl, to ekspresowa wersja tego japońskiego specjału. Dużo prostsza […]
domowe najlepsze: mleko roślinne
3 komentarzeMleko roślinne to świetna alternatywa dla mleka krowiego, choć teoretycznie powinno się je nazywać sokiem. Moje ulubione to zdecydowanie kokosowe, a […]
ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
8 komentarzyRyż na mleku bardzo często zdarzało mi się kupować, miałam na jego punkcie małą obsesję w pewnym okresie. Niestety próby robienia go […]