kurczak pomarańczowo-imbirowy z czosnkiem i chili

Kurczak pomarańczowo-imbirowy to zdecydowanie moje ulubione wytrawne danie z pomarańczami na ciepło. (tak, mam tak dużo ulubionych dań, że muszę je kategoryzować). Nie wiem czy jest to bardziej danie chińskie, czy amerykański fast food chiński, niemniej uwielbiam je bardzo, szczególnie w połączeniu z ryżem.

Przejdź prosto do przepisu

kurczak pomarańczowo-imbirowy

Do sosu poza pomarańczami dodałam imbiru, czosnku, chili i sosu sojowego. Więc nie potrzeba żadnych wymyślnych składników, a sam sposób przygotowania jest prosty i szybki.

kurczak pomarańczowo-imbirowy

Kurczaka obtoczyłam delikatnie w sosie sojowym oraz mące ziemniaczanej, a następnie usmażyłam na zwykłym maśle. Dzięki temu pozostał bardzo soczysty i zyskał przyjemny, maślany, lekko karmelowy posmak.

kurczak pomarańczowo-imbirowy

Sos wychodzi gęsty, aksamitny, aromatyczny, lekko pikantny, a z ryżem tworzy naprawdę świetny duet.

kurczak pomarańczowo-imbirowy

5.0 from 3 reviews
kurczak pomarańczowo-imbirowy z czosnkiem i chili
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sos: 350 ml soku z pomarańczy (ok. 4 słodkie pomarańcze)
  • ewentualnie sok z cytryny
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka startego imbiru
  • papryczka chili*
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 1,5-2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • sól
  • szczypiorek, zielona cebulka lub sezam do podania
Przygotowanie
  1. Kurczaka umyć i pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i sosie sojowym. Odstawić.
  2. Jedną pomarańcz dokładnie wyszorować płynem i gorącą wodą i opłukać. Zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z pomarańczy. Dopełnić do 500ml wodą.
  3. Dodać 1,5 łyżki sosu sojowego, łyżkę cukru, skórkę pomarańczową, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dużą szczyptę soli.
  4. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Papryczkę przekroić, wykroić nasionka i drobno posiekać.
  5. Rozgrzać grubą patelnię, dodać 2 łyżki masła. Jak masło zacznie się pienić dodać kurczaka, rozłożyć równomiernie na patelni i pozostawić na minutę. Łopatką odwrócić na drugą stronę albo mieszać raz na jakiś czas. Kiedy kurczak będzie ładnie przyrumieniony z każdej strony, przełożyć do naczynia, pozostawiając część masła na patelni. Zmniejszyć ogień do średniego i dodać czosnek, imbir i część papryczki chili i chwilę podsmażyć. Dodać sok z pomarańczy i ciągle mieszając gotować, aż sos zgęstnieje, kilka minut. Gdyby był za rzadki dodać więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Doprawić do smaku: dodać więcej sosu sojowego, cukru lub soku z cytryny. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać trochę wody.
  6. Dodać kurczaka i na małym ogniu gotować jeszcze chwilę, aż kurczak będzie ugotowany, ale wciąż soczysty.
  7. Podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem, zieloną cebulką i/lub sezamem.
CZYTAJ DALEJ  kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem
Uwagi
*ilość papryczki według uznania, w zależności od preferencji i ostrości samej papryczki. Danie powinno być dość pikantne.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

18 komentarzy

  1. Mam pytanie odnośnie kurczaka przed smażeniem: najpierw skropić go sosem sojowym, a następnie w mące i na patelnię?

  2. Aniu, po raz kolejny muszę napisać Ci , że jesteś moją ulubioną inspiracją kulinarną. Idealnie trafiasz w moje smaki i większość przepisów jest łatwa i szybka w wykonaniu.
    Wczoraj jedliśmy wołowinę w guinnessie i aromacie pierników, dziś ów kisiel pomarańczowy ’:)
    komentarz o kisielu skutecznie , ale tylko przez rok, powstrzymywał mnie od prób …i o rok za długo. Wyszło pysznie, aromatycznie, hot , jak lubimy !!!
    I pod żadnym pozorem nie waż się zamykać bloga….moje kubki smakowe tego nie przeżyły by !!! uwielbiam ….

    • Anna! bardzo dziękuję za miły komentarz! właśnie dla takich chwil powstał ten blog. niestety póki co nowych przepisów nie będzie, ale postaram się w miarę możliwości wrócić! 🙂 jeszcze raz dziękuję i życzę szczęśliwego Nowego Roku ! 🙂

  3. Kurczak przepyszny!!! Znakomita kombinacja różnych smaków. Niestety zapomniałem kupić masła więc dodałem olej kokosowy, który myślę też pasuje. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!!!!!

  4. Przepis jest świetny. Kurczak idealny, ani odrobinę suchy, taki jak lubię. No i ta pomarańcza wzbogaciła smak. Wypróbowałam, a w domu wszystkim bardzo smakowało. 🙂 Polecam!

  5. Witam, przepis rzeczywiście wyglada zachęcająca i dlatego tez zdecydowałam sie go wykonać. Totalna klapa, wyszedł mi kurczak w kisielu pomarańczowym. Wydaje mi sie, ze nie powinno sie dodawać maki ziemniaczanej do sosu tylko zwykła. Straciłam masę czasu. Nikomu nie polecam!

    • przykro mi, że sie nie udało/smakowało. sos faktycznie jest kisielowaty za sprawą mąki ziemniaczanej, ale takie było założenie. a jak wyszedł za gesty, można było dodać więcej płynu. i skoro sos ci nie smakował, nie rozumiem po co dodałaś do niego kurczaka.. przynajmniej kurczak by się nie zmarnował.
      jeszcze uwaga: fajnie gdybyś napisała co dokładnie był za problem z sosem: za gęsty, czy bez smaku? bo inaczej nic zupełnie ten komentarz nie wnosi do dyskusji.

  6. Przepis ciekawy i fajny, a co najważniejsze bardzo smaczny 😉 jedna rzecz mnie tylko wkurzyła – robiłem zakupy patrząc w telefonie na listę – oczywiście nie kupiłem szczypiorku, bo nie ma go na liście 😉 p.s. Co myślisz o posypaniu gotowego dania ziarnami sezamu? 🙂

    • szczypiorek szczerze jest bardziej dla dekoracji, a sezam też będzie super. sama posypałam czarnym sezamem, o czym nie wspomniałam. ale dzięki za info, dodam, żeby inni się nie wkurzali! 😉

  7. pięknie wygląda! uwielbiam kurczaka z pomarańczami, ale tak z imbirem jeszcze nie próbowałam. chyba muszę iść po imbir 😉

    • Koniecznie! swoją drogą imbir zawsze dobrze mieć w kuchni:)) szczególnie teraz, zimą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):