ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym
bezglutenowe, dania główne, na słono, przepis

Imbirowy ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym

0 komentarzy

Nawet jak nie przepadałam za ryżem, bardzo lubiłam wersję smażoną, szczególnie z krewetkami. Taki w pudełku na wynos z baru azjatyckiego. Wiec jak natrafiłam na pomysł, żeby ryż zrobić z kalafiora, od razu pomyślałam właśnie o takim. Do tego czosnek i imbir, słodki groszek cukrowy, trochę sosu sojowego i zielonej cebulki. Ja byłam zachwycona, ale nie wszystkim domownikom danie przypadło do gustu, jednak był to chyba bardziej protest pod tytułem: czemu nie może być normalnego ryżu? Ale dlaczego miałby być normalny, skoro kupiłam ładnego młodego kalafiora? Przecież nie mogłam go tak po prostu ugotować!

Przejdź prosto do przepisu

ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym

Kalafiora zmieliłam w mikserze. Można też zetrzeć na tarce i tak też zaczęłam, ale jak kawałki zaczęły mi latać po całej kuchni, to uznałam, że lepiej jednak będzie w mikserze.

ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym

„Ryż” trzeba gotować, aż zacznie mięknąć, ale wciąż pozostanie jędrny i lekko sprężysty, żeby konsystencją przypominał ten prawdziwy.

Miałam też kilka zapytań a propos groszku: to nie jest zwykły młody groszek, tylko groszek cukrowy. Ma on delikatne błonki, które się je w całości i miniaturowe nasionka. Jest bardo słodki, czemu zawdzięcza swoją nazwę. A tutaj link do porównania rożnych rodzajów groszku. Odmiana snow czy snap to te, które można jeść w całości, przy czym snap jest słodsze. Ja użyłam chyba snow.

ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym

imbirowy "ryż" z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • mała główka kalafiora (2,5 szklanki zmielonego)
  • 200-300g krewetek (najlepiej surowych)
  • szklanka groszku cukrowego
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 zielone cebulki
  • ew. trochę sezamu do posypania
Przygotowanie
  1. Kalafiora pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w mikserze.
  2. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zielone cebulki pokroić na 1 cm. kawałki.
  3. Krewetki obrać z pancerzyków, zostawiając tylko ogonki.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulą i chwilę smażyć. Dodać krewetki, imbir i czosnek i smażyć 1-2 minuty. Przełożyć do miski.
  5. Dodać kolejna łyżkę masła i olej sezamowy, dodać kalafiora i 2 łyżki sosu sojowego i 1 zieloną cebulkę. Smażyć często mieszając ok. 5 minut, aż kalafior trochę się podgotuje. Dodać groszek cukrowy i smażyć kolejne 2 minuty, aż ryż będzie prawie gotowy. Dodać krewetki i smażyć jeszcze z minutę do połączenia smaków.
  6. Posypać pozostałą zieloną cebulką i ew. sezamem.
Uwagi
Groszek cukrowy można zastąpić groszkiem lub zieloną fasolką. Zieloną fasolkę wcześniej ugotować al dente.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):