ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym
bezglutenowe, dania główne, na słono, przepis

Imbirowy ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym

0 komentarzy

Nawet jak nie przepadałam za ryżem, bardzo lubiłam wersję smażoną, szczególnie z krewetkami. Taki w pudełku na wynos z baru azjatyckiego. Wiec jak natrafiłam na pomysł, żeby ryż zrobić z kalafiora, od razu pomyślałam właśnie o takim. Do tego czosnek i imbir, słodki groszek cukrowy, trochę sosu sojowego i zielonej cebulki. Ja byłam zachwycona, ale nie wszystkim domownikom danie przypadło do gustu, jednak był to chyba bardziej protest pod tytułem: czemu nie może być normalnego ryżu? Ale dlaczego miałby być normalny, skoro kupiłam ładnego młodego kalafiora? Przecież nie mogłam go tak po prostu ugotować!

Przejdź prosto do przepisu

ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym

Kalafiora zmieliłam w mikserze. Można też zetrzeć na tarce i tak też zaczęłam, ale jak kawałki zaczęły mi latać po całej kuchni, to uznałam, że lepiej jednak będzie w mikserze.

ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym

„Ryż” trzeba gotować, aż zacznie mięknąć, ale wciąż pozostanie jędrny i lekko sprężysty, żeby konsystencją przypominał ten prawdziwy.

Miałam też kilka zapytań a propos groszku: to nie jest zwykły młody groszek, tylko groszek cukrowy. Ma on delikatne błonki, które się je w całości i miniaturowe nasionka. Jest bardo słodki, czemu zawdzięcza swoją nazwę. A tutaj link do porównania rożnych rodzajów groszku. Odmiana snow czy snap to te, które można jeść w całości, przy czym snap jest słodsze. Ja użyłam chyba snow.

ryż z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym

imbirowy "ryż" z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • mała główka kalafiora (2,5 szklanki zmielonego)
  • 200-300g krewetek (najlepiej surowych)
  • szklanka groszku cukrowego
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 zielone cebulki
  • ew. trochę sezamu do posypania
Przygotowanie
  1. Kalafiora pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w mikserze.
  2. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zielone cebulki pokroić na 1 cm. kawałki.
  3. Krewetki obrać z pancerzyków, zostawiając tylko ogonki.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulą i chwilę smażyć. Dodać krewetki, imbir i czosnek i smażyć 1-2 minuty. Przełożyć do miski.
  5. Dodać kolejna łyżkę masła i olej sezamowy, dodać kalafiora i 2 łyżki sosu sojowego i 1 zieloną cebulkę. Smażyć często mieszając ok. 5 minut, aż kalafior trochę się podgotuje. Dodać groszek cukrowy i smażyć kolejne 2 minuty, aż ryż będzie prawie gotowy. Dodać krewetki i smażyć jeszcze z minutę do połączenia smaków.
  6. Posypać pozostałą zieloną cebulką i ew. sezamem.
Uwagi
Groszek cukrowy można zastąpić groszkiem lub zieloną fasolką. Zieloną fasolkę wcześniej ugotować al dente.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]