Kurczak pieczony na ryżu z wędzoną papryką

Za oknami już jesień, nawet tu w Nicei. Czasem zdarzają się przebłyski lata, ale generalnie jest szaro i niezbyt ciepło. Jednak nie jest to powód do zmartwień, na ratunek przychodzą wszelkie dania z dynią! (ostatnio był hummus, niedługo będą pancakesy i risotto) i inne jesienne pyszności, jak również urokliwy klimat i spacery po lesie. A na rozgrzewkę po spacerze idealnie się nada kurczak pieczony na ryżu, który jest aromatyczny i prosty w przygotowaniu.

Przejdź prosto do przepisu

kurczak-pieczony

Ryż spod takiego kurczaka wychodzi obłędnie smaczny, wciąga niczym gąbka wszystkie soki. Jest słodki za sprawą marchewki i cebuli, dymny i lekko pikantny dzięki przyprawom.

kurczak-na-ryzu-001

Marynatę zrobiłam z wędzoną papryką, ponieważ mam z nią ostatnio burzliwy romans, a tak poważnie to doskonale pasuje do ryżu i kurczaka!

Przy okazji chciałbym pożyczyć 100 lat Agusi!!! 🙂

kurczak-na-ryzu-003

4.2 from 5 reviews
kurczak pieczony na ryżu
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 6 udek z kurczaka (lub 3 całe nogi)
  • 1 szklanka ryżu basmati (lub innego długoziarnistego)
  • 400ml delikatnego bulionu lub wody lub pół na pół*
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 liść laurowy
  • garść posiekanej kolendry + więcej do podania
  • marynata: 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka płatków chili, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, troche soku z cytryny
Przygotowanie
  1. Kurczaka opłukać, wysuszyć i natrzeć wymieszanymi wcześniej składnikami marynaty. Odstawić na co najmniej pół godziny, najlepiej na noc.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Czosnek posiekać lub wycisnąć i dodać do cebuli. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać na patelnię i smażyć jeszcze chwilę. Wymieszać z ryżem i bulionem, dodać kolendrę i ewentualnie dodać trochę soli.
  3. Przelać do naczynia żaroodpornego.
  4. Przetrzeć patelnię i podpiec kurczaka bez dodatkowego tłuszczu (skórką do dołu), aż wytopi się trochę tłuszczu, kurczaka obrócić i podsmażyć z drugiej stron. Kurczaka ułożyć na ryżu. Piec przez 50 minut w 180C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200C i piec kolejne 10 min. Na ostatnie kilka minut można włączyć grilla, żeby przypiec skórkę.
  5. Przed podaniem odczekać z 5 minut.
CZYTAJ DALEJ  Pad thai z kurczakiem czyli makaron po tajsku
Uwagi
*Jeśli bulion jest dość intensywny rozrobić go z wodą. Bulion lub woda powinien być delikatnie słony, od tego będzie zależeć, jak słony będzie ryż.
Ryż wychodzi bardziej miękki niż gotowany tradycyjnie, a na powierzchni może utworzyć się skorupka.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

25 komentarzy

  1. Kurczak wyszedł pyszny a ryż jest miękki i aromatyczny. Co prawda zamiast kolendry dodałam suszone zioła prowansalskie, ale i tak danie wyśmienite. Chciałam dodać zdjęcia, ale nie ma takiej opcji.

  2. Czy danie powinno być pieczone bez przykrycia i na termoobiegu? Zrobiłam zgodnie z przepisem i ryż kompletnie sie nie zrobił a kurczak jest suchy 🙁

    • nie na termoobiegu, pewnie dlatego kurczak wysechł! a ryż, myślę, że nie możliwe, żeby się nie zrobił przez 50 minut. pewnie było za mało wody. czy na pewno było go 250 ml? i czy był to biały ryż? z góry mógł lekko uschnąć co najwyżej. bardzo mi przykro, ale coś poszło nie tak, bo przepis przetestowało już kilka osób 🙁

    • coś z kapustą, ala coleslaw. robię bez majonezu z odrobiną musztardy. mi tak smakuje najbardziej 😉

  3. […] 3. kurczak pieczony na ryżu z wędzoną papryką […]

  4. Kurczaka zamarynowalam i odstawiam na noc. Nie moge sie doczekac jutrzejszego obiadu! Dzieki za super pomysl 😉

  5. Dziękuję , już wiem co zrobie jutro na obiad 🙂 uwielbiam takie dania. A co powiesz na ryż jaśminowy zamiast basmati?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):