Za oknami już jesień, nawet tu w Nicei. Czasem zdarzają się przebłyski lata, ale generalnie jest szaro i niezbyt ciepło. Jednak nie jest to powód do zmartwień, na ratunek przychodzą wszelkie dania z dynią! (ostatnio był hummus, niedługo będą pancakesy i risotto) i inne jesienne pyszności, jak również urokliwy klimat i spacery po lesie. A na rozgrzewkę po spacerze idealnie się nada kurczak pieczony na ryżu, który jest aromatyczny i prosty w przygotowaniu.
Ryż spod takiego kurczaka wychodzi obłędnie smaczny, wciąga niczym gąbka wszystkie soki. Jest słodki za sprawą marchewki i cebuli, dymny i lekko pikantny dzięki przyprawom.
Marynatę zrobiłam z wędzoną papryką, ponieważ mam z nią ostatnio burzliwy romans, a tak poważnie to doskonale pasuje do ryżu i kurczaka!
Przy okazji chciałbym pożyczyć 100 lat Agusi!!! 🙂
- 6 udek z kurczaka (lub 3 całe nogi)
- 1 szklanka ryżu basmati (lub innego długoziarnistego)
- 400ml delikatnego bulionu lub wody lub pół na pół*
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 liść laurowy
- garść posiekanej kolendry + więcej do podania
- marynata: 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka płatków chili, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, troche soku z cytryny
- Kurczaka opłukać, wysuszyć i natrzeć wymieszanymi wcześniej składnikami marynaty. Odstawić na co najmniej pół godziny, najlepiej na noc.
- Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Czosnek posiekać lub wycisnąć i dodać do cebuli. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać na patelnię i smażyć jeszcze chwilę. Wymieszać z ryżem i bulionem, dodać kolendrę i ewentualnie dodać trochę soli.
- Przelać do naczynia żaroodpornego.
- Przetrzeć patelnię i podpiec kurczaka bez dodatkowego tłuszczu (skórką do dołu), aż wytopi się trochę tłuszczu, kurczaka obrócić i podsmażyć z drugiej stron. Kurczaka ułożyć na ryżu. Piec przez 50 minut w 180C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200C i piec kolejne 10 min. Na ostatnie kilka minut można włączyć grilla, żeby przypiec skórkę.
- Przed podaniem odczekać z 5 minut.
Ryż wychodzi bardziej miękki niż gotowany tradycyjnie, a na powierzchni może utworzyć się skorupka.
Super przepis.
Wyszlo przepyszne!!!
Pozdrawiam Edyta
Witam. Czy całość zapiekać pod przykryciem?
tak, całość. na koniec odsłaniamy.
Kurczak wyszedł pyszny a ryż jest miękki i aromatyczny. Co prawda zamiast kolendry dodałam suszone zioła prowansalskie, ale i tak danie wyśmienite. Chciałam dodać zdjęcia, ale nie ma takiej opcji.
super! bardzo się cieszę! 🙂 a zdjęcie można wysłać na mejla 🙂 info@zielonysrodek.pl pozdrawiam serdecznie
Czy ten ryż miał być ugotowany czy surowy?
surowy
Moj właśnie w piekarniku jest. Ja dodałam trochę przecieru pomidorowego zobaczymy jak wyjdzie ????
jestem bardzo ciekawa jak się udało? 😉
Czy danie powinno być pieczone bez przykrycia i na termoobiegu? Zrobiłam zgodnie z przepisem i ryż kompletnie sie nie zrobił a kurczak jest suchy 🙁
nie na termoobiegu, pewnie dlatego kurczak wysechł! a ryż, myślę, że nie możliwe, żeby się nie zrobił przez 50 minut. pewnie było za mało wody. czy na pewno było go 250 ml? i czy był to biały ryż? z góry mógł lekko uschnąć co najwyżej. bardzo mi przykro, ale coś poszło nie tak, bo przepis przetestowało już kilka osób 🙁
Super! A jaka surówka pasowałaby?
coś z kapustą, ala coleslaw. robię bez majonezu z odrobiną musztardy. mi tak smakuje najbardziej 😉
Sprawdzilem i stwierdzam z cala odpowiedzialnoscia, ze przepis jest zajebisty 🙂
bardzo się cieszę i i dziękuję za komentarz! 🙂
[…] 3. kurczak pieczony na ryżu z wędzoną papryką […]
Kurczaka zamarynowalam i odstawiam na noc. Nie moge sie doczekac jutrzejszego obiadu! Dzieki za super pomysl 😉
super! to daj znać jak się udało 😉
Dziękuję , już wiem co zrobie jutro na obiad 🙂 uwielbiam takie dania. A co powiesz na ryż jaśminowy zamiast basmati?
cieszy mnie to 🙂 ryż jaśminowy będzie ok.
Dziękuję!!! Skoro z życzeniami dla mnie – gotuję w niedzielę!!! 🙂
nie ma sprawy, chociaż tyle mogę zrobić 🙂
Super przepis.
Wyszlo przepyszne!!!
Pozdrawiam Edyta
Ekstra! Jaki rodzaj ryzu najlepiej pasuje?
dzięki Kamila:) każdy długoziarnisty się nada, a najlepszy będzie basmati