Jestem ogromną fanką pieczonych warzyw. Ty też? Zresztą, najchętniej piekłabym wszystko, choć i tak robię to już bardzo często: warzywa na zupę, do sałatki, przetwory (te z owoców też), frittaty, kanapki… Wszystko smakuje lepiej i do tego robi się samo.
A z czym podać takie pieczone warzywa? Dla mnie idealna kombinacja to czarny ryż (ale może być dowolny) z soczewicą i obowiązkowo jakiś kremowy sos, np. z orzeszków ziemnych!
przejdź prosto do przepisuOk, zrozumiem, jeśli danie niezbyt was zachęca. Trudno tu nawet mówić o przepisie. Ale ja takie michy uwielbiam: można wszystko przygotować wcześniej lub nawet wykorzystać resztki z obiadu! Można dostosować skład do zawartości lodówki.Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i zimno i idealnie nada się do pudełka na wynos! I ten kremowy sos na pieczonych warzywach…
To porozmawiajmy chwilę o składzie pod kątem wartości odżywczych: jest ryż i soczewica, czyli węglowodany, ale też białko (które dzięki temu, że jest z dwóch źródeł, jest bardziej wartościowe). Oprócz tego batat, czyli superwarzywo i brokuł, czyli kopalnia minerałów. Wniosek: po zjedzeniu takiej michy, poczujesz się jak superbohater! Serio 🙂
- ¾ szklanki ryżu (np. czarnego)
- ½ szklanki soczewicy (np. zielonej)*
- 1 nieduży batat lub ½ większego (można też od razu upiec więcej)
- 1 brokuł
- sos: 1 duża łyżka masła orzechowego, 2 łyżki oliwy, 3 łyżki ciepłej wody, trochę soku z cytryny (do smaku), trochę miodu, duża szczypta pieprzu cayenne i szczypta kuminu mielonego, ½ łyżki sosu sojowego
- Ryż i soczewicę ugotować z odrobiną soli. Oddzielnie, chyba że macie wprawę w gotowaniu razem.
- Batata wyszorować i pokroić w kostkę. Polać oliwą, pieprzem cayenne i odrobiną kuminu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Po 5 minutach ułożyć pokrojonego na różyczki i polanego oliwą brokuła. Piec kolejne 10-12, aż warzywa będą odpowiednio miękkie.
- Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dosolić lub dodać więcej przypraw wg uznania.
- W misce ułożyć ryż, soczewicę, upieczone warzywa i polać sosem orzechowym. Jeść na ciepło lub zimno.
Soczewicę można ugotować z kawałkiem imbiru i czosnku.