zupa na rozgrzanie z soczewicą, batatem i szpinakiem

Cześć robaczki. Dziś na specjalne życzenie Doldi, proponuję pożywną zupę, która rozgrzeje Was w te ponure dni. Połączenie soczewicy, batata, pomidorów i szpinaku – idealne lekarstwo na Blue Monday (najbardziej depresyjny dzień roku, który akurat wypada dziś), szczególnie gdy na deser ciasto czekoladowo-migdałowe ????

przejdź prosto do przepisu

A robi się naprawdę prosto, wystarczy obrać i pokroić warzywa, zagotować i 30 minut później można się cieszyć pożywnym posiłkiem.

Zupę podałam z pieprzem i parmezanem, ale można tez dodać śmietany. Opcjonalnym dodatkiem jest kiełbaska, np. chorizo, albo boczek wędzony.

zupa na rozgrzanie zimowa zupa z soczewicą zupa na rozgrzanie zimowa zupa z soczewicą

5.0 from 5 reviews
zupa na rozgrzanie z soczewicą, batatami i szpinakiem
 
na 4-6 porcji
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 por
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • 1 średni batat (400 g)
  • 3 ziemniaki (350 g)
  • puszka pomidorów (400 g)
  • duża garść szpinaku (lub 2)
  • 1 litr wody
  • tymianek, pieprz cayenne, sól
Przygotowanie
  1. Pora umyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oliwy z masłem. Dodać opłukaną soczewicę, chwile smażyć. Dodać litr wody i trochę soli oraz tymianku.
  2. Batata oraz ziemniaki obrać i pokroić, ziemniaka w drobniejszą kostkę.
  3. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować z 10 minut. Dodać ziemniaki, batata i gotować kolejne 15 minut, albo aż ziemniaki zaczną mięknąć.
  4. Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem i gotować kolejne 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem cayenne i dodać szpinak i gotować jeszcze chwilę.
  5. Podawać z parmezanem i opcjonalnie ze śmietaną.
 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

13 komentarzy

  1. Dziękuję za ten przepis, zupę robię regularnie, jest prosta i przepyszna, ostatnio zajada się nią również moja 10-miesięczna córka 🙂

    • płatków nigdy nie próbowałam. ale z mlekiem kokosowym wyobrażam sobie, że może być super 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):