Cześć robaczki. Dziś na specjalne życzenie Doldi, proponuję pożywną zupę, która rozgrzeje Was w te ponure dni. Połączenie soczewicy, batata, pomidorów i szpinaku – idealne lekarstwo na Blue Monday (najbardziej depresyjny dzień roku, który akurat wypada dziś), szczególnie gdy na deser ciasto czekoladowo-migdałowe ????
przejdź prosto do przepisuA robi się naprawdę prosto, wystarczy obrać i pokroić warzywa, zagotować i 30 minut później można się cieszyć pożywnym posiłkiem.
Zupę podałam z pieprzem i parmezanem, ale można tez dodać śmietany. Opcjonalnym dodatkiem jest kiełbaska, np. chorizo, albo boczek wędzony.
zupa na rozgrzanie z soczewicą, batatami i szpinakiem
na 4-6 porcji
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 1 por
- ½ szklanki zielonej soczewicy
- 1 średni batat (400 g)
- 3 ziemniaki (350 g)
- puszka pomidorów (400 g)
- duża garść szpinaku (lub 2)
- 1 litr wody
- tymianek, pieprz cayenne, sól
Przygotowanie
- Pora umyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oliwy z masłem. Dodać opłukaną soczewicę, chwile smażyć. Dodać litr wody i trochę soli oraz tymianku.
- Batata oraz ziemniaki obrać i pokroić, ziemniaka w drobniejszą kostkę.
- Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować z 10 minut. Dodać ziemniaki, batata i gotować kolejne 15 minut, albo aż ziemniaki zaczną mięknąć.
- Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem i gotować kolejne 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem cayenne i dodać szpinak i gotować jeszcze chwilę.
- Podawać z parmezanem i opcjonalnie ze śmietaną.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

A mogę inna soczewicę
Dziękuję za ten przepis, zupę robię regularnie, jest prosta i przepyszna, ostatnio zajada się nią również moja 10-miesięczna córka 🙂
dzięki Marzena! bardzo miło słyszeć 🙂
pyszna i rozgrzewajaca a jednoczesnie lekka
dzięki Mag! cieszę się, że zupa zasmakowała 🙂
pyszna, robię już kolejny raz 🙂
ale super! dzięki Laskosze 🙂
Ooooo i tego potrzebowałam.Mniam.
najlepsza z płatkami drożdzowymi zamiast parmezanu i mleczkiem kokosowym zamiast smietany
płatków nigdy nie próbowałam. ale z mlekiem kokosowym wyobrażam sobie, że może być super 😉
5/5
Rzeczywiscie bardzo dobra i lekka zupa. Wlasnie zrobilam – polecam z dodatkiem smietany i parmezanu 🙂
dzięki KaMA 🙂 bardzo się cieszę, że smakowała!