rozgrzewająca zupa z dynią, soczewicą i mlekiem kokosowym

Ostatnio jemy wszytko w kolorze pomarańczowym, zupy, ciasta, nawet babeczki! Często i gęsto swój kolor dania zawdzięczają dyni, której zdecydowanie nadużywam, innymi razy to jednak brzoskwinia, mango, batat albo przyprawy decydują o kolorze.

Jest też zdecydowanie chłodniej, co akurat sprzyja gotowaniu i pieczeniu, więc nie narzekam. A kiedy trzeba się rozgrzać z pomocą przychodzi zupa z dynią, soczewicą i mlekiem kokosowym. Oczywiście jest ona w kolorze pomarańczowym…

Przejdź prosto do przepisu

jesienna rozgrzewająca zupa

Zupa z soczewicą jest świetnym pomysłem o tej porze roku. Z jednej strony rozgrzewająca, z drugiej bogata w błonnik, białko, żelazo, potas, kwas foliowy oraz inne witaminy i minerały, dostarczy nam energii do działania, tak potrzebnej, gdy za oknem szaro i wietrznie.

Tutaj (po polsku) i tutaj (po angielsku) i  więcej informacji na temat soczewicy.

jesienna rozgrzewająca zupa

Zupę doprawiłam kminem rzymskim, kolendrą, imbirem, kurkumą, ale można też użyć gotowej masali czy przyprawy curry. Z kolei dla złagodzenia i odrobiny słodyczy dodałam mleko kokosowe, oczywiście domowe. Przepis tutaj. A moje ulubione kupne znajdziesz tutaj.

jesienna rozgrzewająca zupa

Uwaga a propos soczewicy

Jedynym „problemem” będzie dobranie odpowiedniej odmiany.

  • Czerwona gotuje się najkrócej (ok. 15 minut w wodzie) i nie wymaga moczenia. Jeśli ja zastosujemy, dynię dobrze pokroić na mniejsze kawałki, żeby szybciej się ugotowała. I tym sposobem będziemy mięć wersję ekspresową.
  • Soczewica brązowa gotuje się najdłużej i warto ją moczyć co najmniej 3 godziny, dlatego tą odmianę lepiej wstępnie ugotować przed dodaniem do garnka.
  • Najlepiej się nada soczewica zielona, której nie trzeba moczyć, a czas gotowania w wodzie to ok. 30 minut. Odrobinę dłuższy czas gotowania (w stosunku do czerwonej soczewicy) przyczyni się do pogłębienia smaku dania.

Tutaj przeczytasz dokładniejszą instrukcję jak gotować soczewicę. 

rozgrzewająca zupa z dynią, soczewicą i mlekiem kokosowym
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1,5 szklanki pokrojonej dyni, ok 280g
  • 15 cm pora (białej części)
  • ½ szklanki surowej soczewicy
  • 1 szklanka młodego szpinaku
  • 1 ząbek czosnki
  • 1,5 łyżki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego)
  • 200ml mleka kokosowego
  • 600ml bulionu+200 ml wody
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta cynamonu
  • garść liści kolendry
  • sól do smaku
CZYTAJ DALEJ  gulasz z dynią, guinnessem i przyprawą piernikową
Przygotowanie
  1. Soczewicę dokładnie umyć.
  2. Na średnim ogniu podsmażyć drobno posiekany czosnek z imbirem i przyprawami. Dodać pokrojonego pora i chwilę dusić.
  3. Dodać bulion, wodę oraz soczewicę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, aż soczewica będzie al dente. Dodać dynię i gotować, aż, zacznie ona mięknąć. Dodać szpinak, część kolendry i mleko kokosowe i gotować jeszcze kilka minut. Dosolić do smaku.
  4. Podawać posypaną kolendrą.
Uwagi
Soczewica zazwyczaj gotuje się dość krótko, bez konieczności namaczania. Jeśli mamy odmianę gotującą się dłużej, warto ją wcześniej namoczyć.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):