Grzanki z pieczoną figą, ricottą, redukcją balsamiczną oraz miodem

 

Z początku dzisiejszą propozycję chciałam nazwać bruschetta, ale nagle mnie olśniło, że przecież po polsku to się nazywa grzanka. I tak oto przedstawiam grzanki z pieczoną figą oraz brzoskwinią, ricottą, miodem i redukcją balsamiczną.

Przejdź prosto do przepisu

bruschetta z figami

Sekretem, jak można się spodziewać, są oczywiście pieczone figi. Bo skoro chleb staje się lepszy jak zmienia się w grzanki, figi też z pewnością mogą skorzystać z wizyty w piekarniku.

bruschetta z figami

A co to jest redukcja balsamiczna? Zredukowany ocet balsamiczny;)

A jak ją uzyskać?

Potrzebny będzie ocet balsamiczny (*wodnisty) i odrobina cukru. Wszystko gotujemy na średnim ogniu, do czasu aż płyn się zredukuje i zgęstnieje. Na start 100ml octu i pół łyżeczki cukru powinno wystarczyć. Uwaga: ilość cukru zależy od octu, lepiej dać mniej na początku i później dosypać, niż przesłodzić.

Taka redukcja balsamiczna idealnie nadaje się do sałatki, marynaty, mięsa już upieczonego, zupy. Możliwości jest multum!

*wodnisty w przeciwieństwie do naturalnie gęstego, lepszej jakości, dłużej leżakowanego. Jeśli mamy taki ocet, nie trzeba go już redukować.

bruschetta z figami

A z kremową ricottą i słodką figą smakuje jak marzenie…..

Spróbujesz?

bruschetta z figami

grzanki z pieczoną figą, ricottą, redukcją balsamiczną oraz miodem
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • kawałek bagietki lub kilka bułek
  • ok. 6 fig
  • 1 brzoskwinia
  • ricotta
  • kilka gałązek tymianku (lub pół łyżeczki suszonego)
  • *100ml octu balsamicznego (wodnistego) + ok. ½ łyżeczki cukru
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 190C.
  2. Figi oraz brzoskwinię umyć, wysuszyć i pokroić. Ułożyć na blasze razem z pokrojoną bagietką. Pokropić oliwą, pokruszyć tymiankiem. Wyjąć po 5-10 minutach, jak chleb będzie odpowiednio przypieczony.
  3. W międzyczasie przygotować redukcję balsamiczną: ocet gotować razem z cukrem na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje i się zredukuje.
  4. Chleb posmarować ricottą, ułożyć owoce. Polać miodem i redukcją balsamiczną.
CZYTAJ DALEJ  Rolada dyniowa z kremowym nadzieniem
Uwagi
*Cukier dodawać stopniowo, jego ilość będzie zależała od słodkości octu balsamicznego.
Jaki sos pasuje do burrito?

Jaki sos pasuje do burrito?

inne
Decydując się na dobór sosu do burrito, wpływamy na jego smak i charakter. W tekście znajdziesz przepisy na domowe sosy,...
Czytaj dalej
Ile piec kiszkę ziemniaczaną i w jakiej temperaturze?

Ile piec kiszkę ziemniaczaną i w jakiej temperaturze?

inne
Kiszka ziemniaczana z piekarnika to tradycyjna potrawa, która przyciąga smakoszy swoim niepowtarzalnym aromatem i prostotą przygotowania. W tym artykule przedstawimy...
Czytaj dalej
Ile piec sandacza i w jakiej temperaturze?

Ile piec sandacza i w jakiej temperaturze?

inne
Sandacz pieczony w piekarniku to niebanalne danie, które zaskakuje delikatnością i jędrnością mięsa, stanowiąc interesującą odmianę od klasycznych potraw świątecznych....
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

  1. Ubóstwiam! <3 Kiedyś jadłem takie grzanki u znajomych i pamiętam, że potwornie mi smakowały. Mam nadzieję, że figi ciągle są w sklepach, bo przez Ciebie muszę je zrobić 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):